V Indii začali stavět Železného muže, dvakrát převýší sochu svobody

Dillí - Indové začali s výstavbou nejvyšší sochy na světě, po svém dokončení má socha indického bojovníka za nezávislost na Velké Británii Sardára Patéla dosáhnout 182 metrů. Svými parametry by měla dvakrát převyšovat americkou Sochu svobody a čtyřikrát Krista Spasitele v brazilském Riu de Janieru.

Za projektem kovové sochy za 25 miliard rupií (asi 5,7 miliard korun) stojí opoziční vůdce Nárendry Modí, který ve čtvrtek ve svém domovském státě Gudžarát položil základní kámen monumentu. Stavba památníku politika přezdívaného Železný muž by měla podle odhadů zabrat 4 roky.

„Lidé se jezdí dívat na Tádž Mahal, proudí do Ameriky k Soše svobody a do Francie k Eiffelovce. A teď budou lidé z celého světa jezdit sem, aby viděli tenhle zázrak,“ prohlásil Modí. „Vyzýváme zemědělce z každé indické vesnice, aby nám dali kousky starých zemědělských nástrojů. Stačí i dvacet nebo čtyřicet deka,“ dodal. Sbírání kovu v 700 tisících vesnicích podle jeho slov potrvá do 26. ledna příštího roku.

V Indii začali stavět nejvyšší sochu (zdroj: ČT24)

Kritické hlasy ale Modímu vyčítají snahu přivlastnit si symbol svých protivníků; stejně tak neopominou, že Železný muž za skoro 6 miliard korun sice potěší oko, ale nikoliv žaludky hladovějících Indů, kterých je v miliardové zemi celá třetina.

Sardár Patél byl jedním z hrdinů indického boje za nezávislost, blízkým přítelem a spolupracovníkem Mahátmy Gándhího a jako ministr vnitra zasedl i v první svobodné vládě premiéra Nehrúa.

Vydáno pod