Somálští piráti se činili: Za sedm let vybrali na výkupném osm miliard

New York – V přepočtu skoro osm miliard korun (413 milionů dolarů) vybrali v letech 2005 až 2012 na výkupném za zajaté posádky a lodi piráti operující u břehů Somálska. Většinu peněz dostali organizátoři pirátských útoků, kteří je použili například na nákup zbraní či financování milicí. Samotným pirátům zůstal jen zlomek celkové částky. Vyplývá to z údajů, k nimž v nové studii dospěly OSN, Světová banka a Interpol.

„Neřešený problém pirátství je hrozbou pro stabilitu a bezpečnost, ale také silou, která dokáže korumpovat místní i mezinárodní ekonomiku,“ uvedl jeden ze spoluautorů zprávy Stuart Yikona ze Světové banky. Peníze získané jako výkupné od rejdařských společností se totiž pašují přes hranice, slouží k nákupu zbraní a k dalším nezákonným operacím. Podle odhadů tak pirátství znamená pro světové hospodářství každoroční ztráty ve výši 18 miliard dolarů. Samotní pachatelé pirátských útoků získávají z výkupného jen nepatrný podíl, podle odhadů u nich skončí jen 0,1 procenta celkové částky.

Somálští piráti, kteří byli v posledních letech největší hrozbou pro lodní dopravu u afrických břehů, od roku 2011 výrazně omezili svou aktivitu. Letos například přepadli nejméně plavidel za posledních sedm let. Útlum se připisuje lepší koordinaci mezinárodních protipirátských sil a zvýšení ostrahy na samotných plavidlech.