Kosovo volilo starosty a radní: Nezájem Srbů, incident v Mitrovici

Priština – Násilné incidenty poznamenaly místní volby v Kosovu, od nichž si Západ slibuje sblížení Albánců a Srbů. Maskovaný muž v Kosovské Mitrovici vhodil krátce před ukončením hlasování do volební místnosti v místní škole granát se slzným plynem. Následně sem vtrhlo několik extremistů, kteří napadli personál a rozbili několik uren. Útok se odehrál na srbské straně etnicky rozděleného města. K urnám kromě toho přišel jen zlomek oprávněných voličů z řad srbské menšiny.

Volby se považují za nejdůležitější hlasování v této bývalé srbské provincii od vyhlášení nezávislosti v roce 2008. Měly by vést k integraci srbské menšiny zejména na severu země a ke zlepšení vztahů se Srbskem. Kosovští Srbové se však nechtějí Prištině podřídit, protože neuznávají nezávislost Kosova. Nad severem země, kde žije asi 40 000 až 50 000 Srbů, nemá Priština fakticky žádnou kontrolu.

Jakkoli Bělehrad vybízel krajany k účasti na hlasování, kosovští Srbové volili bez nadšení a podle dostupných údajů účast před skončením voleb nepřevyšovala 13 procent. Ti, kdo šli volit, byli terčem posměchu i útoků skupinami Srbů, postávajícími u volebních místností.

Kandidát na starostu v Kosovské Mitrovici Krstimir Pantić řekl novinářům, že při útoku extremistů ve volební místnosti utrpěla jedna žena vážné zranění. Další z kandidátů, Oliver Ivanović, tvrdil, že podobné incidenty se současně odehrály v dalších volebních místnostech. „Je jasné, že volby na severu Mitrovice zkrachovaly. Bezpochyby budou prohlášeny za neplatné,“ uvedl politik. Srbský premiér Ivica Dačić v Bělehradu odsoudil činy „pravicových extremistů, kteří tlačí Srby ke katastrofě“ svými výhružkami a výzvami k bojkotu voleb, protože tím „ohrožují přežití Srbů v Kosovu“.

Volební místnosti se zavřely v 19:00 našeho času. Do rozhodování o starostech a radních 39 obcí se mohlo zapojit 1,8 milionu voličů. Vybírat mohli mezi 103 kandidátními listinami, z nichž 38 je albánských a 33 srbských. Ostatní patří nezávislým kandidátům či zástupcům dalších menšin, například Bosňáků, Černohorců, Turků nebo Chorvatů. Každý volič měl k dispozici dva hlasovací lístky - jeden pro volbu starosty a druhý pro volbu radních. Případné druhé kolo by se konalo 1. prosince; předběžné výsledky se očekávají v pondělí.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, která měla pomoci ke zdárnému průběhu voleb, se podle svého mluvčího kvůli obavám o bezpečnost rozhodla stáhnout asi 60 ze dvou stovek lidí, které měla v regionu. Nad Kosovskou Mitrovicí přelétaly vrtulníky a pozice zaujaly policejní jednotky EU s obrněnými vozy.

Volby už od příprav sleduje vedle místních pozorovatelů i 99 zástupců Evropské unie. Hlasování je klíčovým bodem dubnové dohody o normalizaci vztahů uzavřené premiéry Srbska Ivicou Dačičem a Kosova Hashimem Thaçim v zájmu otevření dveří do EU. Ujednání ale většina kosovských Srbů, zejména ze severu země, odmítá. Dohoda sice počítá s jejich značnou autonomií, ale zároveň i s podřízeností kosovským úřadům vedeným většinovými Albánci. Nemalou nejistotu do budoucnosti také představuje skutečnost, že Bělehrad přes zmíněnou dohodu odmítá uznat jednostranně vyhlášenou nezávislost Kosova.

Nicméně srbská vláda do poslední chvíle intenzivně nabádala kosovské Srby k účasti na hlasování, aby se mohli spolehnout na vlastní legitimní autonomní úřady. Prosadila také, že hlasovat mohli přijet Srbové, kteří po válečném konfliktu v letech 1998-1999 z Kosova utekli do Srbska.