„Ztracená“ členka Pussy Riot se našla

Moskva - Odsouzená členka ruské punkové kapely Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová, která téměř před třemi týdny „zmizela“ v rozlehlém systému ruských věznic, je na cestě do nového tábora na Sibiři. Oznámil to dnes podle agentury AFP manžel punkerky Pjotr Verzilov.

Třiadvacetiletá Tolokonnikovová podle něj míří do tábora ve východní části Krasnojarského kraje, v obci Nižnij Ingaš, vzdálené 4 400 kilometrů od Moskvy. „Sibiřské vyhnanství“ je podle Verzilova trestem za to, že si punkerka troufala stěžovat na „otrocké podmínky“ ve vězeňském táboře v Mordvinsku, který leží asi 600 kilometrů jihovýchodně od hlavního města.

Své 24. narozeniny tak Tolokonnikovová ve čtvrtek nejspíše oslaví „kdesi v samovazbě“ na cestě do nové věznice. Na svobodu by punkerka měla vyjít v březnu příštího roku.   

Ruský ombudsman Vladimir Lukin dnes s odvoláním na informace od vězeňské správy ujistil, že Tolokonnikovová je v dobrém zdravotním stavu, nedrží hladovku a doprovází ji lékař.

Punkerka se ocitla na cestách poté, co si stěžovala na strádání ve vězeňském táboře v Mordvinsku, kde si začala trest odpykávat. Kvůli konfliktu s vedením věznice se bála o život, a tak si i hladovkou vymohla přeložení jinam.

Soud s punkerkami Pussy Riot
Zdroj: ČTK/AP/Sergey Ponomarev

Pussy Riot prosluly loni únoru, kdy krátce před prezidentskými volbami uspořádaly v hlavním pravoslavném chrámu země „punkovou modlitbu“, prý na protest proti tomu, že špičky pravoslavné církve podporovaly návrat Vladimira Putina do Kremlu.

Po Putinově zvolení byly tři členky kapely postaveny před soud. Zatímco Tolokonnikovová a Marija Aljochinová, které jsou obě matkami, byly za výtržnost odsouzeny k dvouletému nepodmíněnému trestu, jejich kolegyni Jekatěrině Samucevičové později soud trest změnil na podmínku, protože ji hlídači vyvedli z chrámu ještě před skandálním vystoupením.

Odsouzení punkerek vyvolalo v zahraničí protesty, v Rusku ale vysoké procento obyvatel s trestem souhlasí.