Bush: Waterboarding zabránil teroristickým útokům v Londýně

Londýn – Ve Spojených státech dnes vyšly paměti někdejšího prezidenta George Bushe mladšího Rozhodující okamžiky (Decision Points). Bush je šel osobně představit do televize NBC. Ve vysílání řekl, že nejhorším momentem pro něj byla situace po hurikánu Katrina. V rozhovoru pro britský deník The Times pak Bush obhajoval waterboarding, podle něj prý tato mučící technika zabránila teroristickým útokům v Londýně.

Bush ve svých pamětech i v rozhovoru pro britský list obhajoval waterboarding, který používali američtí agenti při výsleších lidí podezřelých z terorismu. Waterboarding je simulace topení, přes obličej se oběti lije voda, ten se okamžitě začne dusit. Bush ale nyní tvrdí, že tato technika pomohla získat americkým tajným službám informace, díky kterým se podařilo zabránit útokům na londýnském letišti Heathrow a finančním středisku Canary Wharf.

„Waterboarding byl nasazen u tří lidí a jsem přesvědčen, že toto rozhodnutí zachránilo životy,“ prohlásil v rozhovoru pro The Times Bush. Bývalý americký prezident tuto techniku nepovažuje za mučení. „Právníci řekli, že je to legální,“ vysvětloval. Potvrdil, že waterboarding nařídil při vyslýchání Chálida šajcha Muhammada, který plánoval teroristické útoky 11. září 2001.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Ve vztahu k černochům má Bush čistý štít

Exprezident okomentoval také některé chyby, které ve funkci učinil. Za největší chybu považuje to, jak se zachoval při hurikánu Katrina v roce 2005. Rapper Kanye West tehdy Bushe kritizoval kvůli pomalé reakci. V New Orleans tehdy pohroma postihla zejména černošské obyvatelstvo. „Georgi Bushovi jsou černoši jedno,“ řekl tehdy West. „Měl jsem pocit, že co se týče vztahů mezi rasami a poskytování příležitostí lidem, mám čistý štít. Byl to nechutný okamžik,“ řekl exprezident v rozhovoru pro televizní stanici NBC vysílaném v USA v noci na dnešek.

Nerad Bush pak vzpomíná i na invazi do Iráku, a to především kvůli tomu, že se v zemi nenašly zbraně hromadného ničení, kvůli kterým USA do země vtrhly.

Bush se v knize dvakrát zmínil také o Havlovi

V jedné z kapitol knihy bývalý americký prezident píše o tom, jak se během své vlády zaměřoval na šíření svobody ve světě. Vyjadřuje přitom naději, že Spojené státy budou i nadále podporovat disidenty v „izolovaných výspách tyranie“, jako jsou Bělorusko, Súdán, Barma či Kuba. „Když jsou lidé nakonec osvobozeni, jsou to často disidenti a vězni - lidé jako Václav Havel a Nelson Mandela - kdo se stanou vedoucími činiteli svých svobodných zemí,“ uvedl Bush.

Podruhé se o českém prezidentovi zmiňuje, když vzpomíná na to, jak jej často na oficiálních zahraničních návštěvách kromě manželky Laury doprovázely i dcery Barbara a Jenna. „Setkávaly se s fascinujícími a inspirujícími lidmi, jako je Václav Havel či Ellen Johnsonová Sirleafová,“ napsal bývalý americký prezident v narážce na prezidenty České republiky a Libérie. Bush jako prezident navštívil Prahu dvakrát - v listopadu 2002 a v červnu 2007.

George W. Bush:

Sepisováním 512stránkových pamětí strávil exprezident poslední dva roky. Dopředu bylo jasné, že výsledek bude jednou z politických událostí roku, byť kniha zřejmě nepřináší nějakou zásadně novou informaci. Politik, který kdysi nedokázal vyjmenovat jedinou svou chybu, teď vzpomíná na mnoho z nich. Vedle již výše zmíněných také podcenění finanční krize nebo slavné bagdádské hození botou. Exprezidenta mrzí, že ji tehdy nechytil. Jak připomíná zpravodaj ČT Michal Kubal, i v této knize Bush opakuje svou oblíbenou myšlenku: „Konečný soud vynese až historie a jsem rád, že už u toho nebudu.“

V show Oprah Winfreyové Bush odmítl hodnotit svého nástupce

V televizní talkshow Oprah Winfreyové Bush prohlásil, že skoncoval s politikou a nehodlá se vyjadřovat ani ke krokům svého nástupce Baracka Obamy. Sám podle svých slov neměl rád, když ho někdo kritizoval, a nechce Obamovi dělat totéž. V rozhovoru také řekl, že sepsání pamětí byla snadná práce a umožnila mu nějak se zaměstnat po odchodu z Bílého domu. S nadsázkou také naznačil, že některé jeho kritiky může vydání knihy překvapit. „Hodně lidí si myslí, že neumím číst, tím méně psát,“ žertoval.

V rozhovoru s Winfreyovou Bush popsal i svůj první den po odchodu z Bílého domu. "Ležím na pohovce, manželka Laura přijde a já říkám: 'Konečně mám volno'. A ona na to: 'Když máš volno, můžeš umýt nádobí'. Tak jí říkám: 'Mluvíš s bývalým prezidentem, děvče', a ona odpoví: 'Tak to považuj za svou novou domácí politiku'," řekl Bush a rozesmál tak publikum v sále.