Arafat byl otráven úmyslně, tvrdí Švýcaři. Hamas viní Izraelce

Tel Aviv/Lausanne - Polonium se dostalo do organismu bývalého palestinského vůdce Jásira Arafata jako výsledek úmyslné otravy. V Lausanne to uvedl ředitel místní laboratoře, která Arafatovy ostatky prozkoumala. Podle výsledků švýcarské expertizy bylo v Arafatově těle 18krát více polonia, než je běžné. Palestinské vedení už požádalo o vytvoření mezinárodní komise k vyšetření přičin Arafatovy smrti. Hnutí Hamas pak připisuje možnou vraždu Izraeli a chce zastavit mírové rozhovory.

Ředitel švýcarské laboratoře Petrice Mangin řekl, že takové množství se do těla nedostane náhodou a že ho člověk nemůže pozřít dobrovolně. „Není to něco, co se vyskytuje v prostředí,“ řekl Mangin. Dávka podle něj napovídá, že Arafatovi musel polonium někdo dát.

Vědci to stále něvědí jistě

Na tiskové konferenci byl přítomen i ředitel institutu aplikované radiofyziky v Lausanne Francois Bochud. Ten uvedl, že laboratorní výsledky „racionálně podporují tezi o otravě“, ovšem stoprocentní jistotu nedávají. „Nemůžeme říci, že příčinou Arafatovy smrti bylo polonium, avšak nemůžeme to ani vyloučit,“ řekl Bochud.

Ten poukázal na technické problémy spojené s testy, z nichž největší je časový odstup. Kdyby se prý do laboratoře dostaly vzorky tkání hned po úmrtí, bylo by příčinu smrti možné určit s jistotou. Poločas rozpadu polonia 210 je 138 dní, což znamená, že jeho množství ve vzorcích je po čtyřech měsících poloviční. Po roce z původního množství zůstane osmina a tak dále.

Jásir Arafat
Zdroj: ČTK/imago stock&people//imago stock&people

Mnoho Palestinců je stále přesvědčeno, že za Arafatovou smrtí v roce 2004 stály Spojené státy a Izrael. Vdova po Arafatovi Suha loni vznesla ve Francii obvinění z vraždy proti neznámému pachateli a vyžádala si také prozkoumání ostatků. Tým expertů ze švýcarského ústavu radiofyziky v Lausanne při tom údajně našel ve zkoumaných vzorcích dávky polonia přesahující osmnáctkrát běžnou úroveň.

Radiolog Jiří Patočka:

"Vzhledem k tomu, že od smrti Arafata už uplynulo několik let a že poločas rozpadu polonia 210 je 140 dnů, velká většina se už rozpadla. To znamená, že v době jeho smrti ho muselo být v těle ještě mnohem víc. Do těla se dostává buď ústy potravou, ale i neporušenou kůží. Izotop polonia 210 se připravuje uměle v laboratoři bombardováním bismutu neutrony. Je velmi drahý. Uvádí se, že Litviněnkova otrava přišla v přepočtu na miliardu korun."

„Stejně jako byla ustavena mezinárodní vyšetřovací komise v případě smrti (libanonského expremiéra) Rafíka Harírího, musí být ustavena i mezinárodní komise k vyšetření smrti prezidenta Arafata,“ řekl člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) Vásil abú Júsuf.

Mluvčí prezidentovy strany Ahmad Asáf řekl, že v pátek se k obsahu zprávy o Arafatově smrti vyjádří na tiskové konferenci v Ramalláhu předseda palestinské vyšetřovací komise Tavfík Tiráví.

Analytik Břetislav Tureček:

„Ať už za tím stál kdokoliv, musel mít své lidi v nejbližším okruhu Arafatova vedení. Když vážně onemocněl, byl izolován izraelskou armádou na západním břehu Jordánu. Nemohl vyjít ze svého sídla. Přístup k němu měl jenom jeho vlastní aparát. Takže pokud mu v té době, nebo i později ve francouzské nemocnici, bylo podáno polonium, musel u toho být někdo z jeho nejbližšího okolí. A mohl pracovat pro nějakou třetí sílu.“

Švýcarská zpráva má víc děr než švýcarský sýr, tvrdí Izrael

Šaronovi důvěrníci okamžitě reagovali na středeční informaci zpravodajské stanice Al-Džazíra o výsledcích expertizy švýcarských vědců. „Mohu podle svého nejlepšího svědomí říci, že v době mé působnosti v úřadu šéfa vlády (Šarona) v žádném případě nebyl záměr Arafata otrávit nebo mu ublížit,“ řekl bývalý ředitel úřadu premiéra Šarona Dov Weissglass. „Je vždycky nejjednodušší obvinit Izrael,“ uvedl někdejší Šaronův poradce Raanan Gissin. Za Arafatovou smrtí podle něj mohl stát mocenský boj v palestinském vedení.

Exhumace ostatků Jásira Arafata
Zdroj: ČTK/AP/NASSER SHIYOUKHI

Sám Šaron, který v době Arafatovy smrti stál v čele izraelské vlády, se k dané věci vyjádřit nemohl. V lednu 2006 utrpěl vážnou mozkovou příhodu a od té doby je v kómatu.

Už ve středu odmítl závěry týmu expertů z Lausannského ústavu radiofyziky mluvčí izraelského ministerstva vnitra Jigal Palmor. „Je to spíš telenovela než věda,“ citoval izraelský deník Jerusalem Post vyjádření Palmora, podle něhož jde o probíhající boj mezi Arafatovou vdovou a palestinskou správou.

Marván Suda, jordánský politický analytik

„Myslím si, že jde o spiknutí s cílem vyvolat nepokoje v Palestině a odložit mírové rozhovory mezi Palestinci a Izraelem. A to by bylo pro Palestinu hodně špatné.“

Palmor poukázal na to, že Suha Arafatová pověřila expertizou švýcarský ústav, zatímco palestinské vedení se obrátilo na ruský tým. Ten minulý měsíc konstatoval, že v Arafatových ostatcích nebyly nalezeny žádné stopy polonia. „Je to všechno velice, velice zmatené a nejasné,“ řekl Palmor. „Jasné je jen, že (švýcarská) hypotéza má velké díry, více děr než švýcarský sýr.“

Palmor prohlásil, že Švýcaři vypracovali svou zprávu, aniž by expertní tým pátral po stopách radioaktivity v bývalé Arafatově úřadovně v Ramalláhu nebo ve francouzské nemocnici, kde byl Arafat hospitalizován. Švýcaři neměli podle něj ani přístup k Arafatově zdravotnické dokumentaci. „Jak můžete určit příčinu smrti bez všech nezbytných informací?“ řekl Palmor. „To není seriózní.“

Arafat byl hospitalizován v říjnu 2004 v Percy u Paříže kvůli bolestem břicha. Zemřel 11. listopadu ve věku 75 let. Podle oficiální lékařské zprávy byl příčinou jeho smrti rozpad červených krvinek. Příčina tohoto rozpadu ale udána nebyla. Vdova Suha tehdy nežádala o provedení pitvy, loni však vznesla ve Francii obvinění z vraždy proti neznámému pachateli a vyžádala si také prozkoumání ostatků. „Odhalujeme zde skutečný zločin, politickou vraždu,“ řekla Suha Arafatová po zveřejnění závěrů švýcarských expertů.