Cosa Nostra chtěla zabít Andreottiho, nakonec jí to nevyšlo

Palermo - Bývalý šéf sicilské odnože mafie Cosa Nostra Salvatore Riina měl v plánu zabít sedminásobného předsedu italské vlády Giulia Andreottiho a jeho syna. Před soudem v Palermu to řekl bývalý mafián Francesco Onorato, který se stal informátorem a začal spolupracovat s justicí. Vraždu měli mít v Římě na starosti mafiánští vůdci Giuseppe a Filippo Gravianovi. „Nastaly však problémy, protože byly posíleny policejní hlídky kolem Andreottiho,“ uvedl Onorato. Ten se již dříve přiznal k tomu, že zastřelil europoslance a bývalého starostu Palerma Salvatoreho Limu.

Giulio Andreotti, který zemřel letos na začátku května, byl považován za nejinteligentnějšího a pravděpodobně nejschopnějšího politika v italských dějinách. Od roku 1954 vystřídal na dvě desítky ministerských funkcí, převážně klíčových: vnitra, obrany, financí a zahraničí. V čele vlády poprvé stanul v únoru 1972, poslední funkční období trvalo od července 1989 do června 1992. V tom roce byl jmenován doživotním senátorem.

Nynější ostře sledovaný proces se týká vyjednávání státních institucí s mafiány, jež následovalo po vraždě soudce Giovanniho Falconeho v roce 1992. Proces v Palermu začal letos v květnu. Na lavici obžalovaných usedlo celkem deset lidí, včetně bývalého ministra vnitra Nikoly Manciniho, vězněného mafiánského bosse Salvatora Riiny či bývalého senátora a spoluzakladatele Berlusconiho strany Vzhůru, Itálie Marcella Dell'Utri.