Dohoda o íránském jádru na spadnutí? Do Ženevy míří světoví politici

Ženeva - Na mezinárodních jednáních v Ženevě se zřejmě schyluje k dohodě s Íránem o jeho kontroverzním jaderném programu. Na místo míří šéfové diplomacií několika západních zemí, které s Teheránem o jeho programu vyjednávají. Do Ženevy už přiletěl americký ministr zahraničí John Kerry a jeho francouzský kolega Laurent Fabius. Čeká se i na William Haguea z Británie a Guida Westerwelleho z Německa. V sobotu by měl přiletět i šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Proti možné dohodě ale rozhodně vystoupil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který ji označil za „podvod století“.

Kerry hned po příletu upozornil, že v jednáních jsou stále velké rozpory a žádná dohoda zatím není. Prohlásil, že se sejde s kolegy a šéfkou diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonovu a také prý s íránským ministrem zahraničí Mohammadem Džafárem Zarífem. „Chci zdůraznit, že v této chvíli žádná dohoda není. Existují stále významné rozpory, které je třeba vyřešit,“ řekl Kerry. V sázce je možnost částečně uvolnit protiíránské sankce výměnou za omezení íránského jaderného programu.

Ženevská jednání o íránském jaderném programu
Zdroj: ČTK/AP/Fabrice Coffrini

V Ženevě právě končí druhé kolo dvoudenních rozhovorů Íránu a skupiny 5+1 (pětice stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německo) o íránském jaderném programu. Catherine Ashtonová, která jednáním předsedá, tam Kerryho pozvala, aby „přispěl k úsilí o zmírnění rozdílnosti postojů během vyjednávání“. Fabius svou přítomnost na setkání zdůvodnil potřebou závažné otázky projednat už na ministerské úrovni.

Írán požaduje, aby země, které s ním jednají o jeho jaderném programu a připravují předběžnou dohodu, zmírnily ropné a bankovní sankce už v první fázi této dohody.
Spojené státy prý začaly uvolňovat protiíránské sankce hned po červnových prezidentských volbách v Íránu. Upozornil na to dnes server The Daily Beast. Americký prezident Barack Obama k nynějším ženevským jednáním v televizi NBC News řekl, že zde „nejde o zmírnění sankcí“. „Vyjednává se tam o tom, jak se Írán podvolí mezinárodním povinnostem a jaké záruky poskytne nejenom nám, ale celému světu,“ řekl.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v Moskvě řekl, že v Ženevě by mohla být uzavřena dohoda o „cestovním plánu“, jenž by spor s Íránem urovnal. Vyjádřil názor, že Írán by měl mít právo na mírový jaderný program pod dohledem Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf ve čtvrtek zpravodajské stanici CNN řekl, že dohoda je velmi blízko a že by mohla být ohlášena už večer, před skončením dnešního kola.

Z jednání nejsou zveřejňovány detailní informace, ale po čtvrtečním kole se objevil náznak, že Británie, Čína, Francie, Německo, Rusko a Spojené státy jsou ochotny přistoupit na dočasné omezení protiíránských sankcí mimo jiné za podmínky, že Teherán svůj jaderný program částečně zmrazí. Velmoci si ovšem vyhrazují právo tento krok ověřovat inspektory. Pokud s tím Írán bude souhlasit, mělo by to zmírnit obavy z toho, že jeho program je zaměřen na získání atomové bomby, což je příčinou dlouholetého sporu.

John Kerry
Zdroj: ČTK/AP/Jason Reed, Pool

Netanjahu při krátkém setkání s Kerrym na telavivském letišti dnes řekl, že jde o velmi špatnou dohodu a že Izrael ji zcela odmítá. Podle Reuters již ve čtvrtek varoval, že dohoda „pohřbí možnost dosáhnout mírového řešení“. Dnes také upozornil, že jeho země se nebude cítit dohodou vázána a bude činit vše nezbytné k tomu, aby chránila bezpečnost svých občanů. Izrael se obává, že zmírnění sankcí připraví svět o účinný nástroj, který může Teheránu zabránit získat jadernou zbraň.

Novou atmosféru do rozhovorů vnesly letošní íránské prezidentské volby, které vyhrál Hasan Rúhání považovaný za umírněného technokrata. Ten si myslí, že letitá krize kolem jaderného programu je řešitelná v řádu měsíců.

Vydáno pod