Není burek jako burek… a na Balkáně to dobře vědí

Praha - Jako by na Balkáně nebylo svárů dost. Teď možná přibude ještě jeden - o burek. Typický pokrm, původně nejspíš osmanský, si oblíbili obyvatelé celé bývalé Jugoslávie. Většinou ve variantě s mletým masem nebo se sýrem. Jenže ve Slovinsku teď začali dělat vlastní, a přilili tak olej do ohně.

Slovinský potravinářský koncern začal prodávat kraňský burek nazvaný podle historického slovinského území. „Dali jsme si otázku: Čím jsou Slovinci známí? Kraňskou klobásou, kysaným zelím a tvarohem. Tak jsme tím zkusili naplnit burek,“ vysvětluje obchodní ředitel pro pekárny koncernu Žito Tevž Tavčar.

Za pár měsíců si ho prý zákazníci docela oblíbili. Pekařství v centru Lublaně už jich prodá přes sto za den. Jednou z cílových skupin jsou podle obchodního ředitele hoši, kteří přeberou - noc zakončená kraňským burkem prý znamená vstávání bez těžké hlavy a zkroušeného žaludku.

Varianta se zelím, klobásou a tvarohem je stoprocentně slovinská. Milovníky jiného burku tak firma, působící dnes i v dalších zemích bývalé Jugoslávie, popichuje vlaječkou s Triglavem. „Burek je masový, sýrový, existuje taky takzvaná zeljanica, která se dá dělat se špenátem. Kraňský burek? Chcete vědět, co si myslím? No, je to hodně přitažené za vlasy,“ směje se obyvatelka Lublaně Vesna Grunčičová.

Pravý burek? Jedině u nás, tvrdí v Bosně

Dál na jih - v bosenském Sarajevu - jsou restaurace či bistra specializovaná na burek a jeho příbuzné snad na každém rohu. Právě tady nejlíp vědí, co je zvrácenost, a co naopak dovnitř těsta může. „Burek je známý tím, že je v něm mleté maso. To, které se používá do čevapu, pouze bez cibule. Jak se může něco jiného označovat za burek, když v tom není maso?“ ptá se majitel restaurace s burky Baftir Fidani.

„Opravdový burek najdete jedině tady. Burek s masem,“ ujišťuje návštěvnice Sarajeva z Lublaně.

Zatím se burková válka mezi státy bývalé Jugoslávie nerozhořela. Všechny ale směřují do Evropské unie. A tak se může stát, že horké hlavy z celého Balkánu jednou budou chtít ochrannou známku právě pro ten svůj - zaručeně původní - burek.