Machu Picchu je naše, domáhají se svých práv peruánské sestry

Lima - Peruánská rodina tvrdí, že jí patří unikátní památka Machu Picchu. Pozemek se svatyní si podle sester Abrillových koupil jejich praděd a teď požadují odškodnění 100 milionů dolarů a podíl na zisku z turistického ruchu. Peruánská vláda o tom nechce slyšet, houževnaté dámy se ale nevzdávají.

Jejich nárok ale není tak nesmyslný, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jejich pradědeček Mariano Ignacio Ferro totiž byl vlastníkem usedlosti o rozloze 22 tisíc hektarů, na níž v roce 1911 americký historik Hiram Bingham ztracenou památku „objevil“. Historička Roxana Abrillová ale namítá, že Machu Picchu nikdy ztracené nebylo - žili zde prý zaměstnanci jejího pradědečka, když sem Binghama zavedl jeden z místních chlapců. Na Ferrův příkaz dokonce jeho 40 zaměstnanců pomáhalo Binghamovi památku v letech 1912 a 1915 „odkrýt“.

„To je neuvěřitelné, že my, které jsme potomky jediného majitele Machu Picchu, musíme při vstupu na náš pozemek platit vstupné,“ rozčiluje se Roxana Abrillová. „Vzpomínám si, když jsme sem poprvé přišly jako malé holky s mámou a s tátou, kdy ještě cestičky nebyly přecpané turisty“. „Co bývalo naše, už nám nepatří,“ dodává s pláčem její sestra Gloria.

Za pozemek zaplatil Ferro 14. června 1910 ve zlatě. V roce 1921 pak správa nemovitosti přešla na jeho dceru Tomasu a jejího manžela Emilia Abrilla - dědečka sester Abrillových. Sám Emilio navrhl v roce 1928, aby se Machu Picchu stalo majetkem státu. Vláda pak v dopise výslovně uvedla, že by za nemovitost měl dostat adekvátní finanční kompenzaci. Znalci však nedokázali odhadnout, jak vysoká by tato částka měla být, a Abrill nepochodil ani s návrhem územní kompenzace. Dodnes tak rodina nedostala za pozemky ani haléř a v roce 2004 kvůli tomu zažalovala peruánský stát spolu s rodinou místního farmáře Zavalety. Tomu Abrill část pozemků v roce 1944 prodal s tím, že do kupní ceny nebyla zahrnuta archeologická naleziště, protože jde o majetek státu, za nějž rodina Abrillových v budoucnu obdrží státní kompenzace.

Jako státní majetek bylo Machu Picchu oficiálně zaregistrováno v roce 1995, podle právníků obou rodin je ale registrace neplatná. Vláda naopak tvrdí, že tato památka patří „všemu peruánskému lidu“ a že obě rodiny na ni ztratily nárok v roce 1981, kdy byla prohlášena peruánskou historickou památkou. O dva roky později byla zařazena na Seznam světového dědictví UNESCO. Abrillovi a Zavaletovi se v červnu 2011 obrátili na tuto organizaci OSN v naději, že se za ně v tomto sporu postaví - zatím ale nepochodili.

Expedice Tatra 805 Historic Team – Jižní Amerika
Zdroj: ČT24

Machu Picchu se nachází 2 500 metrů nad hladinou moře, bylo postaveno v 15. století Inky. Cestovní ruch představuje v regionu hlavní zdroj příjmů.