Na Slovensku začaly krajské volby, očekává se úspěch levice

Bratislava - Slovensko dnes v krajských volbách vybírá krajské poslance a předsedy samosprávných krajů. V čele sedmi z osmi krajů jsou doposud ti, kterým ve volbách v roce 2009 vyjádřili podporu sociální demokraté premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Politologové očekávají, že levice volební úspěch zopakuje. Volební místnosti se uzavřou dvě hodiny před půlnocí, výsledky hlasování by měly být známy v neděli ráno.

Celkově si voliči v pořadí ve čtvrtých regionálních volbách vybírají z více než 60 kandidátů na předsedy krajů, takzvaných županů. O křesla poslanců krajských zastupitelstev se uchází zhruba 2 500 lidí. V krajích, kde žádný kandidát na post předsedy nezíská nadpoloviční většinu hlasů, se za dva týdny uskuteční druhé kolo přímé volby. Do něj postoupí dva kandidáti s nejvyšší podporou voličů v prvním kole.

Krajské samosprávy na Slovensku rozhodují ročně o použití 1,1 miliardy eur (29,5 miliardy korun). Kraje mají na starosti například střední školy, menší nemocnice, muzea a divadla a také spravují silnice nižší kategorie. Krajské volby na Slovensku tradičně provází nízká volební účast. V roce 2009 přišlo hlasovat jen necelých 23 procent oprávněných voličů.