Potkali se u Kolína… tedy ve vesmíru. I s olympijskou pochodní

Moskva - Olympijská pochodeň, která putuje do dějiště zimních her v Soči, se dnes vůbec poprvé v historii ocitla v otevřeném vesmíru. I když nakonec se musela obejít bez doprovodného ohně. Rusko se však tři měsíce před začátkem olympiády snaží zdůraznit výjimečnost her, které se v zemi konají poprvé od rozpadu sovětského impéria.

Dva ruští kosmonauté si předali pochodeň v 15:40 středoevropského času ve volném kosmu, u Mezinárodní kosmické stanici ve výšce 417 kilometrů nad Tichým oceánem. Šlo o stejnou pochodeň, která za 90 dnů zažehne oheň na olympijském stadionu v Soči. 

Ruští kosmonauté Kotov a Rjazanskij měli nezapálenou pochodeň připevněnou ke skafandru, uvnitř lodě nesmí hořet z bezpečnostních důvodů a ve vakuu by stejně nehořela. Na palubě lodi Sojuz je nyní rekordních devět kosmonautů, kromě čtyř Rusů i tři Američané, Japonec a Ital. 

Michail Ťurin, velitel posádky

„Stali jsme se součástí olympijského hnutí. Teď zbývá popřát sportovcům, aby se oni stali účastníky pilotovaných kosmických letů.“ 

Pochodeň se s tříčlennou posádkou na Zemi vrátí v pondělí. Olympijský oheň pak bude vynesen i na nejvyšší horu Ruska, na vrchol Elbrusu, a čeká ho i ponor na dno Bajkalu. Pochodeň s ohněm urazí celkem 65 tisíc kilometrů. Štafeta navštíví tři tisíce měst a vesnic. Dosud už byla v sibiřské tajze i na severním pólu. 

Velké plány, velká očekávání

Soči se nyní stává pro Rusy pupkem světa. O olympiádě se už mluví denně – ať už z úst prezidenta, premiéra, nebo běžných Rusů. Přípravy vrcholí nejen v olympijském parku a lyžařském areálu, ale i v tajných službách. „V potu tváří pracují všichni, hlavně speciální služby. Snaží se zajistit absolutní bezpečnost olympijských her. Věřím, že budou bezpečné,“ říká ruský premiér Dmitrij Medvěděv. 

Dlouhá cesta olympijské pochodně (zdroj: ČT24)

V Soči chtějí Rusové vybojovat i rekordní počet zlatých medailí. Vítězství se očekává především od hokejistů. Pro ruskou reprezentaci je tak hokejový turnaj na domácí půdě turnajem století. „Samozřejmě tlak cítíme, všichni velmi často mluví o vítězství, abychom jen a jen vyhrávali, a to nás poněkud zneklidňuje,“ vysvětluje trenér ruské reprezentace Zinetula Biljaletdinov. Olympijský titul totiž fanoušci berou jako samozřejmost. 

Vydáno pod