Z Barmy prchají po volbách tisíce lidí

Rangún - Den po volbách, které měly do Barmy přinést mír a stabilitu, prchají po přestřelkách mezi místní armádou a povstalci z menšinového etnika Karenů tisíce lidí do sousedního Thajska. Násilnosti si zatím vyžádaly zranění nejméně pěti Barmánců a pěti Thajců. Do Thajska uprchlo nejméně 15 000 lidí. Jakmile se situace na druhé straně hranice uklidní, budou posláni zpět. Volby podle očekávání vyhrály pravděpodobně strany jednoznačně podporující vládnoucí vojenský režim, oficiální výsledky budou k dispozici za týden.

Boje ve městě Myawati, které leží na hranicích s Thajskem, vzplály v neděli a sporadická střelba z ručních zbraní i minometů byla slyšet i dnes. Povstalcům se v neděli údajně podařilo dobýt místní policejní stanici. Podle thajské armády je ale město pravděpodobně již opět pod kontrolou barmských vládních jednotek.

Etnické menšiny v Barmě tvoří asi 40 procent obyvatel a podle skupin na ochranu lidských práv jsou vládnoucí vojenskou juntou utlačovány. Karenové patří s asi sedmi procenty obyvatel k nejpočetnějším barmským menšinám. Proti barmské vládě bojují od roku 1948, kdy země získala nezávislost na Británii. Nejprve požadovali vznik nezávislého státu, dnes by se prý spokojili s autonomií v rámci federalizované Barmy.

Volby vyhrály strany podporující vládnoucí juntu

Nedělní volby podle očekávání vyhrály pravděpodobně strany jednoznačně podporující vládnoucí vojenský režim. Přestože se na oficiální výsledky bude ještě asi týden čekat, informace zveřejněné místními médii ukazují, že provládní kandidáti zejména ze Strany svazové soudržnosti a rozvoje (USDP) měli jednoznačně navrch. Voličská účast se odhaduje na 60 procent. Vládní deník New Light of Myanmar zveřejnil vítězné kandidátky z 57 volebních obvodů. V 55 z nich kandidovalo jen jedno uskupení, v drtivé většině případů USDP.

Barmánci v nedělním hlasování rozhodovali o 1 158 poslaneckých mandátech v jednom svazovém parlamentu a 14 regionálních shromážděních. V každém z nich je čtvrtina míst vyhrazena armádě. Táboru vládou podporovaných stran stačí získat 26 procent zbývajících křesel, aby dosavadní režim měl zákonodárný sbor pod kontrolou.

Většina západních zemí volby odsoudila s odůvodněním, že nebyly svobodné ani spravedlivé. Americký prezident Barack Obama dnes prohlásil, že je neakceptovatelné, aby barmská vláda „ukradla volby“ a držela v zajetí své paranoie a chamtivosti aspirace svých občanů.

Vydáno pod