Vlak s jaderným odpadem dojel

Berlín - Vlak naložený 123 tunami jaderného odpadu dorazil na nádraží v severoněmeckém Dannenbergu. Tam začalo přesouvání kontejnerů na nákladní auta, která ho dopraví do asi 20 kilometrů vzdáleného úložiště v Gorlebenu. Překládání zabere až 15 hodin. Více než tisícovka demonstrantů ale blokuje příjezdovou cestu, už o víkendu cestu vlaku z Francie do Německa doprovázely masivní protesty. Demonstranti nahnali na jednu ze dvou možných tras jaderného odpadu do úložiště v Gorlebenu 1 200 ovcí a 500 koz. Policii se podařilo zvířata vytlačit na louku u silnice.

„Už teď se ví, že půjde o vůbec nejdelší transport vyhořelého jaderného paliva v historii,“ poznamenala zpravodajka ČT v Německu Eva Pláničková. Na nádraží v Dannenbergu vlak dorazil po 67 hodinách od svého výjezdu ze severofrancouzského Valognes. Do povrchového úložiště v Gorlebenu odpadu zbývá urazit ještě asi 20 kilometrů. Co nejvíce ho zdržet chce asi 1 600 odpůrců jaderné energetiky, kteří se navzdory nevlídnému počasí usídlili na jediné přístupové komunikaci k meziskladu. Mnozí z nich si na silnici rozbalili spací pytle a čekají na příjezd kolony z Dannenbergu. Na místo navíc přes lesy přicházejí další aktivisté.

Bezpečný průjezd nákladu s jaderným odpadem zajišťují stovky policistů. Cestu vlaku z Francie do Německa zdržovaly tisíce demonstrantů.

Telefonát Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)


„Policie je absolutně na pokraji svých sil,“ prohlásil dnes šéf odborů Rainer Wendt. Mnozí z nich jsou totiž od soboty prakticky bez přestávky ve službě. Proti nejradikálnějším aktivistům museli zasahovat i obušky, slzným plynem a vodními děly.

Odpad pochází z německých jaderných elektráren, odkud byl převezen ke zpracování do specializovaného závodu v La Hague na severovýchodě Francie.

Vydáno pod