Řečtí socialisté v regionálních volbách uspěli, reformy pokračují

Atény - Řekové dnes v regionálních a místních volbách zřejmě odvrátili hrozbu předčasných voleb a fakticky podpořili výrazné hospodářské škrty vlády. Po sečtení 95 procent hlasů získali vládní socialisté sedm okrsků ze třinácti. Jejich kandidáti na guvernéry mají převahu zejména na Krétě a jižních Egejských ostrovech. V ostatních oblastech, zejména v nejlidnatějších Aténách, se odehraje druhé kolo 14. listopadu. Premiér Jorgos Papandreu už večer prohlásil, že hodlá pokračovat v úsilí o oživení ekonomiky země, kterou těžce zasáhla finanční krize. Dal tak jasně najevo, že nehodlá vyvolat předčasné volby, jimiž hrozil, prohraje-li jeho strana.

Neúčast ve volbách guvernérů regionů byla vysoká, v rámci celé země 39 procent, přestože Řekové mají v zásadě hlasování povinné. Historicky rekordní byl počet odevzdaných nevyplněných nebo neplatných lístků, přes devět procent.

Papandreovi socialisté zatím vítězí v sedmi z 13 soubojů o guvernérská křesla. Jejich kandidát podle předběžných výsledků vyhrál i v klíčových volbách v Aténách a širším okolí, kde mohly volit tři miliony, tedy zhruba třetina všech oprávněných voličů. Vláda tak zaznamenala v regionálních volbách úspěch a může pokračovat v reformách.

Regionální volby rozhodovaly o osudu reforem

„Každý občan musí něco obětovat ze svého majetku, aby byla země zachráněna,“ prohlásil Papandreu. Vláda hodlá od pondělka pokračovat v práci, dodal s tím, že prioritou zůstává stabilizace financí, návrat k hospodářskému růstu a tvorba pracovních míst. „Řecko stále stojí před velkou výzvou,“ prohlásil řecký premiér. Reformy v ekonomické oblasti byly jednou z podmínek poskytnutí tříleté úvěrové pomoci do výše 110 miliard eur, na které se dohodla řecká vláda s EU a MMF.

Volby se pokládaly za neoficiální referendum souhlasu obyvatel s přísnými ekonomickými škrty, které si vynutila hospodářská situace. Papandreu v sobotu prohlásil, že pokud se lidé k jeho socialistům otočí zády, předčasné volby budou nevyhnutelné. Tento tah nejspíše premiérovi vyšel, podle průzkumů totiž s předčasnými volbami nesouhlasilo kolem 80 procent Řeků.

Popularitu socialistického kabinetu, který je u moci teprve rok, razantně snížily drastické kroky k ozdravení státních financí těžce zkoušených finanční krizí. Boj se špatnou hospodářskou situací v zemi vedl mimo jiné i ke snižování důchodů a mezd státním zaměstnancům. Ti přijdou téměř o 20 procent dosavadního platu. Věk odchodu do důchodu se z dosavadního průměru 61,3 roku zvýší na 65 let a důchody se naopak sníží.