Do země vycházejícího slunce míří poslední z klanu Kennedyů

Washington - Caroline Kennedyová - poslední z klanu Kennedyů - se ujala role velvyslankyně v Japonsku. Její kritici sice tvrdí, že toho o asijské zemi moc neví, nicméně jak se mezi diplomaty říká – správný velvyslanec je ten, který dokáže sehnat amerického prezidenta na telefon téměř okamžitě. A v tom se 55leté Caroline vyrovná málokdo. Američané ji navíc milovali už odmala.

„Těšíme se, že potkáme spoustu lidí, najdeme nové přátelé a budeme studovat historii a kulturu té krásné země, která je velkým partnerem Spojených států v mnoha důležitých oblastech,“ říká právnička a matka tří dětí, která je posledním žijícím potomkem Johna a Jacqueline Kennedyových. „Je symbolem usmíření, symbol možností, symbol lidí, kteří vědí, jak hodit minulost za hlavu a společně pracovat na budoucnosti,“ říká o Kennedyové šéf americké diplomacie John Kerry.

Američané ji milovali odmala. Blonďatá modroočka byla tatínkovi často v patách, Oválná pracovna občas připomínala dětské hřiště. Na zahradě Bílého domu řádila na poníkovi a ve snaze o americko-sovětské usmíření jí Nikita Chruščov daroval psíka Pushinku – jedno ze štěňat slavného vesmírného psa Strelky.

V šesti letech Caroline přišla o otce při atentátu, matka Jacqueline zemřela na rakovinu a sérii rodinných tragédií uzavřela letecká nehoda, která jí vzala blízkého přítele a bratra v jedné osobě. Teď Caroline vyrazila na novou životní cestu - do zatím neznámých vod diplomacie. Objektivů kamer ani vysoké politiky se nebála, protože s obojím vyrůstala, a politiku má v krvi. Ze senátorských voleb za New York sice před pěti lety z osobních důvodů odstoupila, Baracku Obamovi ale pomohla usednout do prezidentského křesla.

Horizont ČT24 o Caroline Kennedyové (zdroj: ČT24)