Německý exprezident poprvé před soudem – kvůli 719 eurům

Berlín – Přečtením obžaloby začal v Hannoveru soud s Christianem Wulffem. Bývalý německý prezident je obviněný z korupce – státní zastupitelství jej viní z toho, že ještě jako premiér spolkové země Dolní Sasko neoprávněně přijímal výhody, za což mu hrozí až tři roky vězení, případně finanční postih. Wulff ale obvinění odmítá a dnes řekl, že chce prokázat svou nevinu. Je to historicky poprvé, co před soudem stojí bývalý německý spolkový prezident. „Lehký den to pro mě určitě není,“ řekl Wulff po příchodu k soudu. Po skončení dnešního stání už k novinářům nepromluvil.

Případ se točí kolem 719 eur, za něž údajně podnikatel ve filmovém průmyslu David Groenewold hostil Wulffovu rodinu v roce 2008 při jejím výletu na mnichovský pivní festival Oktoberfest.Údajně mu zaplatil hotel a večeři a platil také útratu v pivním stanu, do kterého Wulff se sedmi dalšími hosty zavítal. Prokuratura tvrdí, že Groenewold tak chtěl motivovat Wulffa, aby uvolnil veřejné prostředky na jeho připravovaný film John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše. Peníze nakonec Groenewold skutečně získal.

Wulff už dříve prohlásil, že o tehdejších Groenewoldových úhradách nic nevěděl. Právníci bývalého prezidenta označili obvinění za nepodložené. Státní zastupitelství původně chtělo Wulffa obvinit z přijetí úplatku, za což by mu hrozilo až pět let vězení. Soud ale závažnost obvinění snížil na zneužívání postavení a neoprávněné přijímání výhod.

Německá média si kladou otázku, zda proces kvůli 719 eurům není přehnaný. Do 2. dubna příštího roku je naplánováno 22 soudních stání, předvoláno je 45 svědků. Během vyšetřování kauzy bylo vyslechnuto 93 svědků a zajištěno 380 složek dokumentů. Wulffovými právníky jsou 52letý profesor Bernd Müssig z Bonnu a 54letý profesor Michael Nagel z Hannoveru. Experti odhadují, že exprezident platí každému z nich 2 500 eur za každý den jednání soudu. Zazní-li osvobozující verdikt, obdrží Wulff náhradu výdajů za právníky, ovšem jen 275 eur na osobu a den.

Na dnešním prvním soudním stání přečetla státní zástupkyně obžalobu. Wulff ve své odpovědi obvinění odmítl. Přiznal, že podpořil poskytnutí peněz na Groenewoldův projekt, nemělo to podle něj ale žádnou souvislost s pohoštěním na Oktoberfestu. Údajně to udělal kvůli tomu, že se mu téma filmu líbilo. Na závěr své zhruba 45minutové přečtené řeči Wullf prohlásil, že „osobní škoda způsobená jemu a jeho rodině zůstane už na celý život“. Po skončení stání krátce před 13:00 už exprezident k novinářům nepromluvil, podle deníku Bild zřejmě opustil budovu soudu zadním vchodem.

Kauza byla jednou z příčin Wulffova předčasného konce v prezidentské funkci, na niž rezignoval v roce 2012. Kromě výletu na pivní festival byl ale bývalý prezident zapleten i do aféry s bezplatnými dovolenými u vlivných podnikatelů nebo s přijetím údajně zvýhodněného úvěru na 500 000 eur; navíc vyšlo najevo, že vyvíjel tlak na šéfredaktora deníku Bild, aby připravený materiál o půjčce nezveřejňoval. Ze všech 21 obvinění vůči Wulffovi ale nakonec zůstalo pouze ono pohoštění na Okotoberfestu. Následně se mu také rozpadlo manželství.

Wulff stál o to, aby se v kauze s pohoštěním na Oktoberfestu mohl obhájit před soudem; odmítl nabídku prokuratury na mimosoudní vyrovnání, protože by tím v podstatě přiznal vinu. „Jsem si jist, že v tomto řízení vyvrátím všechna zbývající obvinění, neboť jsem se v úřadu vždy choval korektně,“ prohlásil dnes po příchodu k soudu s tím, že po procesu se s radostí znovu ujme úkolů, které mu leží na srdci. Proces provází velká pozornost médií, na dnešní stání bylo akreditováno 70 novinářů z celého světa.

Velkou přítomnost novinářů kritizoval i Groenewold, který je společně s Wulffem na lavici obžalovaných. Navrhl soudu, aby část reportérů vyklidila soudní síň, aby dostali víc prostoru zájemci z řad veřejnosti. Soud se o požadavku půl hodiny radil, nakonec ho ale zamítl.

Christian Wulff u soudu
Zdroj: ČTK/AP/Julian Stratenschulte

V názorech na Wulffovu budoucnost jsou Němci rozdělení. Podle průzkumu televize N24 si 50 procent dotázaných myslí, že pokud se exprezident očistí, mohl by se znovu ucházet o veřejné funkce. Opačný názor má 47 procent Němců.

Wulff je členem Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Premiérem Dolního Saska byl v letech 2003 až 2010. V roce 2010 ho vládní koalice CDU/CSU a FDP prosadila do funkce spolkového prezidenta. Byl v pořadí desátým německým prezidentem a zároveň nejmladší hlavou státu od druhé světové války.

Vydáno pod