Jaderný transport se blíží k cíli, protesty sílí

Gorleben - Za neustávajících protestů tisíců odpůrců jádra se transport jaderného odpadu z Francie do meziskladu v Gorlebenu na severu Německa blíží svému cíli. Souprava dnes ráno přejela hranice spolkové země Dolní Sasko, kde má být v poslední, 12 kilometrů dlouhé etapě radioaktivní náklad v Dannenbergu přeložen z vlaku na nákladní vozy. Protesty a blokády při cestě vlaku Hesenskem způsobily už osmihodinové zpoždění transportu.

Na dvě hodiny zastavili jaderný transport demonstranti v Morschenu jižně od Kasselu. Dva aktivisté tam z mostu přes řeku Fuldu slanili z výšky 75 metrů na koleje, které v jiném místě blokovalo asi pět desítek dalších odpůrců. Desítka osob usazených na kolejích zablokovala jízdu jaderného vlaku na půl hodiny už dříve v Darmstadtu. Policie vzala do vazby 16 aktivistů, u nichž nalezla pomůcky prokazující jejich záměr připoutat se ke kolejím.

Na ochranu transportu byly nasazeny početné policejní jednotky. Pár kilometrů před překládkovou stanicí v Dannenbergu zapálili demonstranti speciální opevněný policejní vůz. Podle fotografa agentury DPA ho polili asfaltem a podpálili pomocí zápalných lahví. Asi 250 demonstrantům se také podařilo začít s odstraňováním kamenů z kolejnicového lože, čímž chtějí znemožnit průjezd transportu.

V Dannenbergu a v okolí Gorlebenu čekají na jaderný transport desetitisíce demonstrantů

„Situace ještě není pod kontrolou,“ sdělila policejní mluvčí. Proti 3 000 až 4 000 demonstrantů shromážděným podél trati před cílovým Dannenbergem stojí policisté vybavení pepřovými spreji a obušky a snaží se je udržet mimo koleje. V Dannenbergu a v okolí Gorlebenu čekají na jaderný transport desetitisíce demonstrantů.

Podle aktivistů není převoz jaderného odpadu, ani jeho dočasné úložiště v Gorlebenu bezpečné. Organizace Greenpeace dnes upozornila na údajné nápadné zahřívání jedné nápravy jaderného vlaku. Na infračervených záběrech se prý mezi šestým a sedmým vagonem soupravy ukázaly anomálie. Spolková policie ale sdělila, že železniční odborníci nenašli při kontrole uvedeného místa žádné nesrovnalosti.

Aktivisté bránící vlaku s jaderným nákladem
Zdroj: ČT24/ČTK/AP