Nejpočetnější menšina v Rakousku? Němci

Vídeň - Téma přistěhovalců v Rakousku vévodí většině volebních kampaní, je denně v médiích. Přesto jen málo Rakušanů ví, že nejvíce imigrantů do Rakouska míří z kulturně nejbližší země, z Německa. V celkových číslech Němci dokonce loni poprvé předstihli dosud nejpočetnější Srby. Do Rakouska je láká především možnost lepšího uplatnění. Většina Rakušanů přitom na otázku, odkud přichází nejvíc přistěhovalců, tipuje balkánské země nebo Turecko.

Od loňska jsou Němci v Rakousku nejpočetnější menšinou. V Rakousku žijící Němka Martina Meierová napsala úspěšnou knihu rad pro své krajany, kteří o stěhování uvažují. Němce podle ní do Rakouska láká mnohem pestřejší škála motivů než svého času turecké gastarbeitry nebo uprchlíky před jugoslávskými válkami. „Jsou to muži i ženy, ze severu, východu, jihu i západu. Mladí lidé, rodiny i jednotlivci. Velmi pestrá směs,“ popisuje Martina Meierová.

Jedno ale hraje roli skoro u všech. Rakouský pracovní trh nabízí výrazně víc možností. Zvlášť ve srovnání s bývalou NDR. Třeba Thomas se do Vídně přestěhoval z vůbec nejchudšího kouta Německa. „V Meklenbursku je těžké najít zaměstnání. Já pracuji v energetice, asi bych si něco našel, ale určitě za výrazně nižší plat než tady,“ říká.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Němci si v Rakousku obvykle chválí klidnější životní tempo a bezproblémové přijetí navzdory všem mýtům o vtazích mezi starším a mladším bratrem. Ostatně to dokládá i fakt, že o nich Rakušané vlastně ani nevědí.