Americkým rančerům běhají po pozemcích pašeráci drog

Los Angeles - Miliony ilegálních přistěhovalců ve Spojených státech čekají na imigrační reformu, která by jim umožnila získat výhledově americké občanství. Dlouho slibované změny nejspíš Kongres letos projednat nestihne. Farmáři na hranicích USA s Mexikem mezitím řeší své vlastní problémy s imigranty. Přes jejich pozemky jich totiž proudí celé davy. A řada z nich jsou pašeráci drog.

Problém přistěhovalců představuje pro spoustu Američanů vzdálenou teoretickou otázku. Pro farmáře žijící u hranic je to ale každodenní realita. Třeba rodina Johna Ladda hospodaří na stejném ranči v Arizoně už déle než století. Jedna strana jeho farmy tvoří 17kilometrovou hranici s Mexikem. Denně má na svém pozemku víc než 30 uprchlíků. „Přes náš ranč přešlo v posledních 23 letech aspoň několik milionů lidí. Jen za posledních 23 měsíců projelo přes náš ranč 43 pick-upů s marihuanou, které nikdo nechytil,“ konstatoval majitel ranče.

Konverzace s místními? Téma číslo 1 je jasné

Západ od třetího světa dělí jen tuny železa. Mexičani ale plot bez problémů přelezou nebo ho rozřežou. Lidí ubývá, ale přibývá drog. „Stejné místo, dva roky a nemůžeme je chytit. Tudy projedou dva tři náklaďáky marihuany, přeříznou můj plot, projedou trávou, dostanou se na jednu z mých cest a pak až na dálnici,“ podotkl Ladd. „Volalo mi už několik rančerů, řešíme problémy s imigrací. Už si nepovídáme o krávách nebo koních, ale o tom, co se stalo v noci,“ dodal muž.

Zeď je navíc občas doslova propustná. Každé léto, když hodně prší, se totiž odstraní na čtyři měsíce kus plotu, aby tudy mohla protékat voda. A v tu chvíli je vstup z Mexika do Spojených států naprosto volný. Policie se ale brání, že dlouhou hranici s Mexikem zcela uhlídat nelze. „Technologie je bezvadná, ale musíte tady mít lidi, pokud chcete být v ostraze hranic úspěšní,“ poznamenal Ladd. Plot pokrývá jen třetinu délky - pokud projde reforma, možná se prodlouží.

Ve Spojených státech trvale žije odhadem 11,5 milionu nelegálních imigrantů, zejména se jedná o Mexičany. Jejich nápor se americké úřady snaží řešit posílením ostrahy hranic, ale i reformou zákonodárství. Přístup k ilegálním přistěhovalcům je v jednotlivých státech unie rozdílný, mnohde tito lidé smějí nejen studovat či získat řidičský průkaz, ale například i vykonávat advokátní praxi.

Studenti v Texasu rozehráli hru „Chyť si svého ilegálního přistěhovalce“

Třeba v Texasu jsou vysokoškolské zákony k ilegálním přistěhovalcům benevolentní a za řádnou úplatu školného jim umožňují denní studium. Studentům sdruženým v organizaci Mladí konzervativci se taková praxe nelíbí a rozhodli se jednat. Každému kolegovi, který nezákonného přistěhovalce v kolejním areálu vyhledá a přivede do studentského klubu, přislíbili dárkový poukaz v hodnotě 25 dolarů (asi 500 korun).

Hra ale narazila na tvrdý odpor univerzitního vedení, které Mladým konzervativcům pohrozilo trestem. Nedůstojná pravidla podivné zábavy jsou v rozporu s etickým kodexem Texaské univerzity, uvedla ve svém stanovisku univerzita. Všichni studenti bez výjimky si podle ní zasluhují důstojný život. Organizátor akce Lorenzo Garcia později připustil, že pravidla hry jsou „za hranou“. Univerzita by ale podle něj neměla potlačovat studentské protesty. Cílem akce prý bylo podnítit diskusi o nezákonném přistěhovalectví.