Děti jsou často obézní, vlastní rodiče by nedoběhly

Washington – Řada dětí nedokáže běhat tak rychle jako jejich rodiče, když byli mladí. Vyplývá to ze studie založené na výzkumu 25 milionů dětí ve 28 zemích světa. Podle odborníků fyzická kondice dětí upadá. Tento vývoj je těsně spjat s obezitou. Jednu míli uběhnou v průměru o celých 90 vteřin později než stejně staré děti před třiceti lety. Vědci své závěry prezentovali na konferenci Amerického sdružení pro srdeční choroby.

Výkon srdečního svalu dětí mezi devíti a sedmnácti lety věku podle odborníků od roku 1975 klesá s každou dekádou o pět procent. Pokles lze pozorovat u chlapců a dívek ve všech věkových kategoriích od devíti do 17 let. Spojen je s obezitou, kterou trpí lidé v různých zemích světa rozdílně.

Evropané se staví na nohy, fyzická zdatnost Asiatů klesá

Vedoucí výzkumu Grant Tomkinson z Univerzity v Jižní Austrálii konstatoval, že 30 až 60 procent poklesu výkonu lze vysvětlit právě zvýšeným množstvím tukové hmoty. Problém se přitom netýká pouze západních zemí, ale i některých částí Asie, jako je Jižní Korea nebo část Číny. Fyzická zdatnost dětí se naopak zlepšuje v Evropě, Austrálii a v posledních letech i v Severní Americe.

Děti s rodiči u televize
Zdroj: Wavebreak Media LTD/ČTK/WAVEBREAK

Rodiče své ratolesti nechávají moc často u počítače a televize. Podle Tomkinsona děti potřebují inspiraci a podporu, aby začaly víc cvičit. Pokud k tomu nedojde, zdravotní následky mohou být u veřejnosti katastrofální. „Jestliže takto trpí už mladý člověk, existuje velká pravděpodobnost, že bude v pozdějším životě trpět srdečním onemocněním,“ konstatoval doktor.

Jan Boženský, dětský obezitolog

„Nedostatek pohybu a špatná strava u dětí způsobuje obezitu, která potom v dospělém věku může pro děti znamenat výrazné nebo závažné komplikace, jako je například cukrovka či vysoký krevní tlak.“

Cvičit aspoň hodinu denně, zní doporučení lékařů

Zdravotníci doporučují, aby se děti počínaje šestým rokem věku věnovaly úměrné fyzické aktivitě celkem alespoň hodinu denně. Ve Spojených státech to ale platí jen pro třetinu dětí, uvádí studie. Aktivita dětí, ale i dospělých je prý nedostatečná nejen v USA, ale například také ve východoevropských státech.

Zásadní je posilování srdečního svalu. Odborníci proto doporučují vytrvalostní sporty, jako je běhání, plavání nebo jízda na kole. A donutit je k tomu mohou právě ti, kteří kdysi byli tak rychlí.

  • Výzkum fyzické zdatnosti dětí byl založen na analýze záznamů o zdravotním stavu 25 milionů dětí ve 28 zemích světa pořízených v období mezi lety 1964 a 2010. Vědci v této době zjišťovali, jak daleko dítě uběhne za pět či patnáct minut a jak rychle uběhne trať půl míle až dvě míle, tedy vzdálenosti od 800 do 3200 metrů.
Horizont ČT24 o špatné kondici dnešních dětí (zdroj: ČT24)