Banskobystrický kraj v centru pozornosti. Stane se neofašista hejtmanem?

Bratislava - Na Slovensku probíhá druhé kolo krajských voleb. A na post hejtmana má nakročeno i pravicový extremista Marián Kotleba – muž, který říká Romům cikánští paraziti a popravě prezidenta Slovenského štátu Jozefa Tisa po válce národní potupa. Kotleba slavil úspěch v Banskobystrickém kraji, kde se dostal do druhého kola. Jinak ale první kolo ovládla levice.

V Banské Bystrici začalo před 69 lety Slovenské národní povstání. V kraji teď ironií osudu roste politik Marián Kotleba, označovaný za neofašistu. Podle statistik v tomto kraji každý pátý člověk nemá práci. Obyvatelé Banskobystrického kraje mají pocit, že jim vládnoucí politici nepomáhají a neřeší jejich problémy.

Kotleba proto nepotřeboval nákladnou kampaň, aby v prvním kole získal v této župě přes 21 procent hlasů. Slibuje totiž jednoduché a rychlé řešení potíží. „Všechno děláme pro Slovensko, pro Slováky, pro obyvatele SR bez ohledu na národnost. Pro slušné lidi. Mým politickým vzorem je Andej Hlinka,“ konstatoval Kotleba.

Ten se zviditelnil, když koupil pozemky pod romskou osadou u Krásné Horky a svolával své příznivce, aby tam přišli uklidit. V osadě se sice nic nezměnilo, ale Kotlebovi voliči mají pocit, že jejich kandidát je po letech první, který vyřeší otázky nezaměstnanosti i zneužívání sociálních dávek, ze kterých Romy obviňují.

Slovenští Romové
Zdroj: ČT24

„Frustrovaní lidé volí extremistu, který nabízí neofašistické řešení, hesla, fráze a vlastně svým způsobem násilí k řešení otázky, která má sociální základ,“ poznamenal politolog Samuel Abraham. Kotleba si stěžuje, že ho média ignorují. Rozhovor pro Českou televizi ale odmítl a v televizních debatách se neobjeví. Odmítl se účastnit těch, které nejsou vysílány živě - a do těch zase nepřijde jeho konkurent.

Postup do druhého kola krajských voleb je zatím Kotlebův největší politický úspěch. Dřív na sebe strhl pozornost, když ho policie zadržela za veřejně pronesený pozdrav slovenských fašistů ze 40. let. Dnes ale chodí v saku a policii neprovokuje.

Ficova strana je přesvědčena, že Kotleba nakonec bude poražen

V Bratislavské centrále levicového SMERu mezitím vládne nadšení. Celkem tři z osmi předsedů samosprávných krajů se podařilo zvolit už v prvním kole, všechny podporovala Ficova strana SMER-SD. Potřebnou nadpoloviční většinu hlasů získali Peter Chudík v Prešovském kraji, Juraj Blanár v Žilinském kraji a Jaroslav Baška v Trenčínském kraji. Chudík a Blanár post takzvaného župana obhajovali.

SMER-SD si ani nepřipouští, že by strana už v Banskobystrickém kraji neměla župana. Počítají s tím, že všechny ostatní strany, včetně těch pravicových, podpoří Vladimíra Maňku proti Mariánu Kotlebovi. Sám Maňka je ale v prognózách úspěchu opatrný. Jeho voliči jsou si prý tak jistí vítězstvím, že mnoho z nich ani k hlasování nepůjde, protože to považují za zbytečné. Nízká účast ale nahraje právě Kotlebovi. Ten sice vyhrát nemusí, zviditelní se ale pořádně.

Krajské samosprávy rozhodují ročně o použití 1,1 miliardy eur (29,5 miliardy korun). Mají na starosti například střední školy, menší nemocnice, muzea a divadla a také spravují silnice nižší kategorie. Slovensko má osm samosprávných krajů. Fico se ještě na jaře vyslovil pro snížení jejich počtu na tři, jak tomu bylo v minulosti ještě v dobách Československa.