Obama vyznamenával: Medaili svobody dostal Clinton, Oprah a Rideová

Washington – Medaili svobody dnes americký prezident Barack Obama udělil mimo jiné bývalému prezidentovi Billu Clintonovi, televizní moderátorce Oprah Winfreyové a posmrtně i první americké astronautce Sally Rideové. Ceremoniál udílení nejvyššího amerického civilního vyznamenání v Bílém domě zahájil sérii vzpomínkových akcí věnovaných 50. výročí zavraždění prezidenta Johna Kennedyho.

Mezi dnešními vyznamenanými byli rovněž politik Richard Lugar, který po 30 let zastupoval v Kongresu stát Indiana, či bývalý šéfredaktor listu The Washington Post Ben Bradlee. Posmrtně medaili dostal bývalý havajský senátor Daniel Inouye. Obama v projevu zvlášť vyzdvihl osobnost Clintona, který „prezidentský úřad chápal jako začátek své snahy vylepšit svět“. Prezident ocenil humanitární aktivity svého předchůdce v Bílém domě, které „stovkám milionů lidí na celém světě zlepšují nebo i zachraňují životy“.

Medaili svobody uděluje prezident USA lidem, kteří významně přispěli k bezpečnosti, národním zájmům USA, ke světovému míru nebo za kulturní a jiné celoživotní úsilí. Řád tvoří pěticípá bílá hvězda s modrým terčem posazená na červeném pětiúhelníku. Na modrém terči je třináct malých hvězd.

Clinton se například v roce 2004 postavil do čela úsilí OSN o likvidaci následků ničivé vlny tsunami v Asii, zapojil se do boje proti epidemii AIDS, založil nadaci pro boj s nemocemi a chudobou. Byl rovněž zvláštním vyslancem OSN na Haiti po ničivém zemětřesení v roce 2010. „Jsem ti vděčný za rady, které mi dáváš na golfu i mimo něj,“ zažertoval Obama v oslavném projevu. „Jsem ti vděčný za záchranu životů po celém světě, která je projevem těch nejvyšších hodnot Ameriky,“ uvedl.

Astronautka Rideová, která zemřela loni v červenci, se podle Obamy stala vzorem pro mnoho amerických dívek, včetně jeho dcer Malie a Saschi. „Dnes naše dcery mohou vzhlížet o něco výš, protože Sally Rideová jim ukázala cestu,“ řekl Obama.

Bílý dům zorganizoval ceremoniál jako začátek série vzpomínkových akcí na prezidenta Kennedyho, jehož před 50 lety v texaském Dallasu zastřelil Lee Harvey Oswald. Smrt tehdy přišla dva týdny před plánovaným předáváním Medailí svobody, kterou od dob Kennedyho smrti převzaly už stovky vyznamenaných. V roce 2003 mezi nimi byl i československý a český prezident Václav Havel, loni medaili obdržela bývalá americká ministryně zahraničí českého původu Madeleine Albrightová.

Telefonát Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)