KLDR potvrdila, že drží Američana. Může jít o veterána z války

Washington - Severní Korea potvrdila, že zadržuje amerického občana. Jeho totožnost ovšem neupřesnila. Agentura AP předpokládá, že se jedná o pětaosmdesátiletého amerického veterána korejské války Merrilla Newmana. Toho podle jeho rodiny Severokorejci zadrželi koncem října, když zemi navštívil jako turista.

„Švédsko, které nás v KLDR diplomaticky zastupuje, bylo informováno o věznění amerického občana,“ uvedla mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jeniffer Psakiová. Švédská ambasáda se podle ní snaží získat přístup k tomuto Američanovi, což se jí prý zatím nepodařilo. Nemohla proto potvrdit jeho totožnost.

Newmanova rodina tento týden oznámila, že důchodce z Kalifornie byl 26. října bez udání důvodu donucen vystoupit z letadla, kterým měl ze Severní Koreje odletět. Muž cestoval se svým kolegou z kalifornského města Palo Alto, jemuž severokorejské úřady v návratu domů nebránily.

„Muselo dojít ke strašlivému nedorozumění. Doufám, že mu Severokorejci dovolí vrátit se co nejdříve ke své rodině,“ prohlásil Newmanův spolucestující Bob Hamrdla. Syn zadrženého Jeffrey Newman řekl, že den před zadržením se severokorejští činitelé otce vyptávali na jeho armádní službu.

Důvodem zadržení mohl být Newmanův rozhovor se Severokorejci večer před odletem. Na přetřes přišlo téma, kterému se celou dobu snažil vyhnout - jeho působení v korejské válce. „Mohl říct o Severu něco opovržlivého, třeba něco o dějinách korejské války, kterou Severokorejci považují za národní osvobození. Severokorejci mají mnoho zákonů, které v tom okamžiku mohou použít,“ tvrdí odborní na východní Asii Jonathan Pollack.

Horizont 24: Kdo je Merrill Newman? (zdroj: ČT24)

Podle domova pro seniory v Palo Altu, kde Newman žil od roku 2011 se svou manželkou, sloužil zadržený Američan tři roky jako člen pěchoty v korejské válce z let 1950 až 1953. Jeho syn uvedl, že navštívit KLDR bylo otcovým životním snem a že se na původně zamýšlený desetidenní pobyt pečlivě připravoval a absolvoval i lekce korejštiny. Agentuře Reuters dnes Newman mladší sdělil, že od otcova zadržení s ním rodina nebyla v kontaktu a má obavy o jeho zdravotní stav.