Střecha lotyšského centra se zřítila. Prezident hovoří o „masové vraždě“

Riga - Pátrání po lidech zavalených v troskách obchodního centra v lotyšské metropoli Rize po krátké pauze pokračuje. Po rozebrání trosek se zřítila i poslední část střechy, což v okolí způsobilo paniku. A počet obětí dál roste. V sutinách už se našlo 54 těl, číslo ale nejspíš není konečné. Lotyšsko drží třídenní smutek. „Toto je možná jedna z nejtěžších chvil v dějinách Lotyšska,“ prohlásil obyvatel Rigy Vitalijs Gaicuks. Podle lotyšského prezidenta jde o „masovou vraždu“. Katastrofu mohla způsobit podmáčená půda ze zahrady budované na střeše.

Obchodní centrum, které bylo otevřeno teprve předloni, se nachází ve staré obytné zástavbě ze sovětské éry. Jeho kolaps začal tím, že povolila konstrukce střechy a opěrná zeď. Po hodině se pak zřítila i protilehlá stěna. V troskách se ocitly desítky lidí. Při tragédii jich zahynulo přes padesát a 40 bylo zraněno.

Desítky osob odvezla sanitka do nemocnice - většinou se jednalo o zlomeniny a otřes mozku. České velvyslanectví v Lotyšsku nemá zprávy o tom, že by mezi mrtvými či zraněnými byli Češi. „Policie říká, že zhruba 10 osob nahlásilo své nejbližší jako pohřešované. Čtyři lidé jsou na místě v péči psychologů, kteří tvrdí, že čekají na své nejbližší a nemají o nich žádné zprávy,“ podotkl zpravodaj ČT Josef Pazderka. Celkem se ví o 13 pohřešovaných. Jejich šance na přežití je mizivá.

Podle lotyšských médií zbývá odklidit už jen malou část zničené konstrukce objektu. Hrozí ale nebezpečí, že při neopatrném postupu se zbytek trosek zřítí. „Stačí odstranit nesprávný díl, a celé to spadne jako domek z karet,“ sdělil agentuře LETA jeden ze záchranářů. Střecha už spadla celá, stojí jen zdi objektu.

Odklízení trosek po neštěstí v lotyšské Rize
Zdroj: EPA/VALDA KALNINA/ISIFA

O příčinách havárie nemají vyšetřovatelé stále jasno. Média spekulují o chybném konstrukčním řešení objektu, na vině údajně může být i navážení stavebního materiálu, které střecha pokrytá mokrým štěrkem nevydržela. Majitelé obchodního centra údajně chtěli na střeše vybudovat zimní zahradu a dětské hřiště. Firmy zapojené do stavby už sestavily vlastní tým expertů, který má zjistit příčinu.

„Starosta Rigy prohlásil, že si je téměř jistý, že zřícení centra souvisí s nějakým nedodržením bezpečnostních pravidel při práci na střeše. Ta stavba každopádně není standardní – byl to prestižní projekt, který počítal i se zahradou na střeše. Zástupci stavební firmy nám sdělili, že před třemi týdny prošli budovu a nenesla známky poškození,“ konstatoval Pazderka.

Lotyšský prezident kritikou nešetří

Prezident země Andris Bérziňš označil neštěstí za „masovou vraždu nevinných lidí“. Podle hlavy státu by všichni viníci měli být bezodkladně umístěni do vyšetřovací vazby. "V zemi je třeba mnohé změnit. Jinde v takové situaci nesčítají razítka a podpisy, ale posílají lidi do
vězení. Stejně by tomu mělo být u nás," dodal.
   
Podle Bérziňše je v Lotyšsku třeba změnit nejen stavební předpisy, ale celý politický systém. „Výkonná moc musí pracovat jinak, vládne u nás neodpovědnost na všech úrovních. Vytvořili jsme beztvarý systém, v němž nikdo za nic neodpovídá,“ prohlásil.

  • Marite Straumeová, mluvčí stavební společnosti Re@Re: „Stavěli jsme podle platných pravidel. Nevyhýbáme se žádné odpovědnosti, pokud se na budově najde vada způsobená stavitelem.“
V Rize se zřítila střecha obchodu
Zdroj: ČTK/AP/Roman Koksarov

Místo supermarketu zůstane prázdné

Starosta Rigy Nils Ušakovs už oznámil, že po odstranění ruin budou zbytky obchodního centra strženy, stejně jako sousední obytný dům. Radnice bude požadovat, aby na místě tragédie v budoucnu žádná stavba nestála.

V zemi začal třídenní státní smutek, jímž se vláda rozhodla uctít památku obětí. Státní vlajky jsou po celé zemi spuštěny na půl žerdi, kulturní a zábavní podniky byly odvolány. Na neděli vyhlásila státní smutek i sousední Litva.

  • Lotyšsko má za sebou nejhorší neštěstí ve své moderní historii. Stavební společnost přitom v roce 2011, kdy obchodní centrum otevírala, dostala národní architektonickou cenu. Také se ale podílí na opravě rižského hradu, sídla prezidenta. A ten letos v létě během prací téměř lehl popelem.
Vydáno pod