Vztahy na bodu mrazu. Egypt vyhostil tureckého velvyslance

Káhira – Egypt nařídil tureckému velvyslanci, aby opustil zemi. Káhiru rozzlobily „provokativní“ výroky tureckého premiéra a jeho snaha „zasahovat do vnitřních záležitostí země“. Turecko veřejně kritizovalo červencový vojenský puč, při němž byl zbaven pravomocí egyptský islamistický prezident Muhammad Mursí. Turecký premiér volá po jeho propuštění.

Egyptské ministerstvo zahraničí má jasno: Turecko se podle něj snaží ovlivnit veřejné mínění proti egyptským zájmům a podporuje akce organizací, jež se snaží vyvolat v zemi nestabilitu. Egyptská vláda se tak ohradila proti stykům Turecka s Muslimským bratrstvem a stoupenci svrženého prezidenta Mursího.

Oznámení o vyhoštění velvyslance obsahovalo přímý útok na tureckého premiéra. Rozhodnutí podle mluvčího ministerstva zahraničí souvisí s jeho prohlášeními na adresu Egypta, která jsou „nepřijatelnou provokací a vměšováním do egyptských vnitřních záležitostí“.

Egyptští vojáci před věznicí Tora, kde je ve vazbě Husní Mubarak
Zdroj: ČTK/AP/Amr Nabil

Vztahy mezi Káhirou a Ankarou se dramaticky zhoršily po odstranění Mursího, které turecká vláda označila za „nepřijatelný puč“. Turecká vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) premiéra Recepa Tayyipa Erdogana přitom udržuje s egyptským Muslimským bratrstvem těsné vztahy.

Mursí v současné době čeká ve vězení na soud. Obviněn je z podněcování vražd a násilí. Mursí ale nepovažuje soud za legitimní a považuje se dál za egyptského prezidenta. Kromě něho byly v červenci zadrženy i tisíce členů Muslimského bratrstva. Při střetech s bezpečnostními silami zemřely stovky lidí.

Recep Tayyip Erdoğan
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Velvyslancům v Ankaře je konec

Egyptské ministerstvo zahraničí také oznámilo, že egyptský velvyslanec v Ankaře, odvolaný v polovině srpna, se do svého úřadu nevrátí. Úroveň diplomatického zastoupení se sníží - mise budou řídit chargé d'affaires.

Turci ale nezůstali pozadu, když egyptského velvyslance označili za nežádoucí osobu. „Vzniklé situace je nám líto. Odpovědnost před dějinami ale leží na egyptské dočasné vládě, která se k moci dostala za mimořádných okolností pučem z 3. července,“ uvádí se v prohlášení tureckého ministerstva zahraničí.

Vydáno pod