Lékaři budou na Krejčířovi hledat důkazy údajného mučení

Johannesburg - Jihoafrický soud v Johannesburgu schválil žádost právníků Radovana Krejčíře, aby byl jejich klient kvůli špatnému zdravotnímu stavu převezen z vazby do nemocnice. Krejčířovi právníci totiž tvrdí, že ho policie o víkendu mučila, kvůli čemuž mu prý hrozí selhání ledvin a infarkt. Advokáti soudce přesvědčili, že Krejčíř potřebuje další lékařská vyšetření a nemůže být dál ve vazební cele. Soud měl dnes rozhodovat o propuštění Krejčíře z vazby na kauci, toto jednání ale odročil na příští pondělí, kdy rozhodne i o kauci pro druhého obviněného. Ten byl dnes poprvé identifikován jako Desai Luphondo.

Krejčíře za přísných bezpečnostních opatření dopravila do soudní budovy s hodinovým zpožděním kolona policejních vozů, jednání ale provázel organizační chaos; vedení soudu na poslední chvíli změnilo soudní síň a z bezpečnostních důvodů nařídilo vyklizení celé budovy, kam nyní nesmí veřejnost ani média. Jihoafrická policie zadržela Krejčíře v pátek kvůli podezření z únosu a z pokusu o vraždu.

Před Krejčířovým příjezdem prohledávali soudní síň po hrozbě bombového útoku policisté se psy a na místě hlídkovaly bezpečnostní jednotky. Všichni účastníci soudního stání prošli přísnou bezpečnostní prohlídkou, rentgenem procházela i veškerá zavazadla. Pak soud nařídil, že čtyřpatrovou budovu s desítkami jednacích sálů musí veřejnost opustit; uvnitř zůstal jen soudní personál a policie. Jihoafrická média dění kolem Krejčíře pečlivě sledují. V nově otevřené soudní budově na johannesburském předměstí Palm Ridge od rána čekaly desítky lidí, včetně řady žurnalistů. Ti ale pak museli na informace čekat venku.

Krejčíř se podrobí vyšetření kvůli údajnému mučení

Soudce Ramarumo Monama uznal argumenty Krejčířových právníků, kteří přišli s lékařskými posudky o špatném zdravotním stavu svého klienta. Podle nich má Krejčíř problémy s ledvinami a hrozí mu jejich selhání. Český podnikatel, který je v JAR podezřelý z únosu a z pokusu o vraždu, tak na další soudní stání nebude čekat ve vazební cele, ale v nemocnici. Tam odborníci mimo jiné posoudí, zda byl skutečně ve vazbě mučen, upřesnil zpravodaj ČT Jiří Hynek. Soudce zakázal novinářům, aby zveřejnili jméno nemocnice. „Nicméně ví se, že jde o soukromé zařízení, které vybral sám soud, aby zajistil nezávislé posouzení,“ dodal Hynek. Stání o propuštění na kauci 2. prosince by mělo být na rozdíl od toho dnešního otevřené pro veřejnost a novináře.

Jak dnes vysvětlil Krejčířův advokát, tisk byl dnes z jednání vyloučen kvůli informaci, že někdo přijede se zbraní zabudovanou v kameře, aby Krejčíře zabil. Podle něj však šlo o nesmyslná opatření: Krejčíře prý navštívil o víkendu na místě, které nijak zvlášť hlídané nebylo. „Podle mě to byla úmyslně vyvolaná panika, aby se zabránilo jednání o kauci,“ dodal.

Policie Krejčíře zatkla v pátek v jeho sídle v Bedfordview a od té doby ho držela na utajovaném místě. Zdůvodňuje to obavami o jeho bezpečnost. Krejčířovi advokáti ale postup policie kritizují a tvrdí, že policisté podnikatele po zatčení mučili, aby z něj vynutili přiznání. Krejčířovi nyní podle lékařů najatých podnikatelovými obhájci hrozí selhání orgánů. Potvrzují to údajné krevní testy a vyšetření. Krejčířovo tělo prý vykazuje známky „významného poškození svalů“. Jeho advokáti proto v neděli večer podali naléhavou žádost o převoz klienta na soukromou kliniku. Policie kategoricky popírá, že by se zadrženým nakládala nezákonně. Krejčíř nicméně podal na postup policie stížnost, kterou bude řešit jihoafrická generální inspekce policejních sborů (IPID).

Zatčení podle místních médií souvisí s červnovým údajným únosem v Ermelu v provincii Mpumalanga a s útokem v East Randu, který patří k Johannesburgu.

Krejčíř v posledních měsících čelil údajně dvěma pokusům o vraždu. Naposledy před dvěma týdny vybuchla nálož v jeho podniku Money Point, kde zahynuli dva lidé. V Jihoafrické republice je Krejčíř od roku 2007, kdy tam přicestoval s falešným pasem ze Seychel. Jihoafrická média ho spojují s podsvětím a s řadou vražd, soudy mu ale zatím žádnou trestnou činnost neprokázaly. V Česku byl Krejčíř nepravomocně odsouzen k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik a úřady se už léta neúspěšně pokoušejí prosadit jeho vydání zpět do vlasti. Současný případ ale s českou žádostí o Krejčířovo vydání nijak nesouvisí.

Tlačenice novinářů před Krejčířovým soudním stáním
Zdroj: Jakub Střihavka/ČTK

Ministr: Nikoho se nebojíme. A Krejčíře tu nechceme

Dění kolem Krejčíře, který z Česka uprchl před policejním vyšetřováním, sledují jihoafričtí novináři dlouhodobě. O českém podnikateli hovoří jako o osobě s hojnými kontakty na jihoafrické podsvětí, která je přímo či nepřímo spojena s více než desítkou vražd a množstvím dalších trestných činů, jako jsou podvody, loupeže a únosy.

Jak uvedl zpravodaj ČT Jiří Hynek, Radovan Krejčíř je dnes bezpochyby nejslavnější Čech v 50milionové Jihoafrické republice. V médiích opakovaně zaznívalo rozhořčení veřejnosti z toho, že Krejčíř nebyl za své údajné činy stíhán, a investigativní novináři nepřímo obviňovali policejní složky ze selhání.

„Někteří tvrdili, že policie se zdráhá Krejčíře a jemu podobné osoby zatknout. Není ale možné jednat bezhlavě jen proto, že chcete někoho zatknout. Chci zdůraznit, že policie se v této zemi nikoho nebojí; pokud jste spáchali zločin, tak vás dostaneme bez ohledu na to, jak velké jste zvíře,“ hájil policii na tiskové konferenci ministr pro policii Nathi Mthethwa. Ten také listu New Age řekl, že bezpečnostní složky i vláda sdílejí pocity obyvatel Johannesburgu, že by Radovan Krejčíř měl být vyhoštěn zpátky do České republiky. „Chceme vidět, jak se vrací. Rádi bychom měli jeho odpověď na obvinění z trestných činů v jeho zemi. Vláda se prostřednictvím ministerstva vnitra plně zabývá (vydávacím) procesem.“

Server Eye Witness News napsal, že vyšetřovatelé mají proti Krejčířovi „silné důkazy“. Komentátoři na sociálních sítích ale naproti tomu spekulují, že policie zatkla Krejčíře narychlo kvůli obavám, že by mohl uprchnout. Soukromý vyšetřovatel Paul O'Sullivan o víkendu médiím řekl, že Krejčířova manželka a synové před několika dny odcestovali do Argentiny. Krejčířovi advokáti to však popřeli a uvedli, že rodina jejich klienta je už dva týdny na dovolené na Mauriciu.

Soud s Krejčířem je hojně sledovanou událostí i na sociálních sítích a kupříkladu uživatelé Twitteru o českém podnikateli píší jako o prvotřídní zločinecké celebritě, která by se mohla stát hlavním hrdinou oscarového filmu. Mnozí se pozastavují třeba nad tím, jak se kvůli slyšení o propuštění na kauci musela vyklidit celá soudní budova, a v žertu sní o tom, jak se Krejčíř uprchne proslavit zase do jiné země.