Google mapy odhalí všechno - ale něco raději rozmažou

Berlín - Komu se nechce opustit pohodlí domova, a přesto se chce trochu mrknout po světě, může si pomoct Google mapami a hlavně aplikací Street View. Všechno ale odtud potud: Jsou místa, kam virtuálního turistu nepustí ani Google. Zloděj nikdy nespí, terorista si nezdřímne ani na chvilku a špion má oči na stopkách v jednom kuse. Proto má i americká otevřenost své meze: oficiální budovy jako Bílý dům nebo Pentagon jsou na Street View k vidění jen zdálky a podobně na tom jsou vojenské základny nebo letiště.

Ta nejtajnější místa nechaly na Google mapách zaretušovat i další země. Tak například Evropské vývojové středisko pro satelitní technologie ESTEC v nizozemském Noordwijku je pomalováno barevnými fleky, aby nikdo nečmuchal v technických plánech vesmírných misí Evropské kosmické agentury ESA.

Evropské vývojové středisko pro satelitní technologie ESTEC v nizozemském Noordwijku:

Rozpixelovaný je i komplex budov někdejší základny francouzského letectva Remeš-Champagne v Bétheny. Tuto základnu dnes využívá Severoatlantická aliance, stejně jako třeba letiště v německém Geilenkirchenu, jehož velká část je na mapách rovněž změněna k nepoznání. Že je na malém ostrůvku 2000 kilometrů východně od Tokia japonské vojenské letiště Minami Torišima, by z mapy poznal málokdo.

Letecká základna 112 Remeš-Champagne ve francouzském Bétheny:

Letecká základna NATO v německém Geilenkirchenu:

Letiště Minami Torišima:Rozpixelovaný je i královský palác v Amsterodamu. Královská rodina sice sídlí v Haagu, ale tuto budovu využívá jako rezidenci pro státní návštěvy a při oficiálních příležitostech.

Královský palác v Amsterodamu:

Mnoho toho není vidět ani ze stanice HAARP na Aljašce. Cílem tohoto projektu je zkoumat ionosféru za účelem vývoje pokročilé ionosferické technologie, která by pomohla zlepšit komunikační a navigační systémy - civilní i vojenské. Tento vysokofrekvenční vysílač se skládá z 48 antén a jejich počet by se měl ještě zvýšit. Příznivci spikleneckých teorií označují toto zařízení za tajný projekt, který dávají do souvislosti s přírodními katastrofami, jako je zemětřesení, záplavy a sopečné erupce.

Stanice HAARP na Aljašce:

Vydáno pod