Ukrajina do Vilniusu přijede - pero ale nechá zašroubované…

Vilnius - V litevském Vilniusu začíná summit států Východního partnerství, na němž by Evropská unie měla parafovat asociační dohodu s Gruzií a Moldavskem. Ukrajina od podpisu dohody nakonec ustoupila, prezident Viktor Janukovyč se přesto summitu zúčastní. Eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle potvrdil, že před summitem se uskuteční ještě několik jednání, přesto nepředpokládá, že by Janukovyč svůj postoj přehodnotil. Proti rozhodnutí nejít evropskou cestou mezitím na Ukrajině protestují tisíce lidí.

Kyjev se rozhodl nepodepsat asociační dohodu s unií, protože se obává odvety ze strany Ruska. Moskva hrozí omezením dodávek plynu, celními bariérami a zastavením kooperačních projektů. Podle Janukovyče by kromě toho Ukrajina na to, aby srovnala krok se Západem, potřebovala 160 miliard eur. Unie ovšem nabízí jen přes půl miliardy. Füle si navíc myslí, že by Evropská unie by neměla Ukrajině platit žádné kompenzace za možné ztráty v případě přidružení ke společenství.

Štefan Füle pro ČT:

„Nedokážu si představit, že by na základě jednostranných opatření z ruské strany, která nemají žádné opodstatnění, někdo z Evropské unie nabízel hotovost, půjčky nebo splácel dluhy Ukrajině. Tohle není způsob, který v rámci Východního partnerství svým partnerům nabízíme. To jsme od začátku deklarovali.“

Česko bude na summitu zastupovat premiér v demisi Jiří Rusnok. Summit potrvá do pátku a v pátek by taky měly strany klíčové dohody podepsat.

Je třeba vysvobodit Ukrajinu, vzkazuje Tymošenková evropským lídrům

„Pokud se Janukovyč pod tlakem demonstrací na Ukrajině přece jen na poslední chvíli rozhodne dohodu podepsat, (…) žádám vás, abyste ji v pátek podepsali bez váhání a bez podmínek, což se týká i mého propuštění,“ vyzvala evropské vůdce vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková v dopise, který zveřejnili její blízcí. Právě propuštění Tymošenkové z vězení do nemocnice v zahraničí Evropská unie původně uváděla jako podmínku podpisu asociační dohody. Tymošenková v pondělí zahájila hladovku na podporu podpisu.

„Dnes není třeba osvobodit jen politické vězně. Je třeba vysvobodit Ukrajinu,“ dodala politička, která byla předloni odsouzena k sedmiletému vězení za překročení pravomocí a která si nyní léčí nemocnou páteř v charkovské nemocnici. „Tím, že s námi dohodu podepíšete, pomůžete celému jednomu národu překročit civilizační propast vytvořenou pomýlenými ideologiemi a agresivními říšemi. Učiňte ještě jeden důležitý krok směrem k úplnému sjednocení Evropy,“ stojí ve výzvě.

Vydáno pod