Tokio a Soul ignorují varování. Čína vyslala do své zóny bojové letouny

Tokio – Do naší identifikační zóny vzdušné obrany nemůžete bez ohlášení, rozhlásila před pár dny Čína. Země, které s novým čínským opatřením nad spornými ostrovy Senkaku nesouhlasí, ovšem zatím varování ignorují. USA už do zóny poslaly bombardéry B-52 a nově letouny bez ohlášení poslaly i Japonsko a Jižní Korea. Čína na to reagovala vysláním bojových letounů. Podle plukovníka letectva provádějí vojenská letadla rutinní hlídky s cílem posílit „sledování cílů v zóně“.

Čína říká, že letadla, která se do zóny plánují vydat, musí nejdřív o svých plánech informovat. O sporné souostroví se pře s Japonskem i Taiwanem. Malou část území si nárokuje také Jižní Korea. Ta už Čínu vyzvala, aby vyhlášení vzdušné zóny přehodnotila. „Dali jsme najevo své znepokojení ohledně čínského kroku, který zvyšuje vojenské napětí v oblasti,“ řekl náměstek jihokorejského ministra obrany Pek Sung-čo.

Vytvoření identifikační zóny obzvlášť rozlítilo Japonce, kteří do ní poslali pozorovací misi. Podle vlády šlo o „rutinní záležitost“. Tuto oblast prý pravidelně monitorují plavidla japonského námořnictva a letouny P-3C „Naše vojenské letouny pokračují v monitorovacích aktivitách ve Východočínském moři, včetně zmíněné zóny,“ prohlásil tajemník japonské vlády Jošihide Suga. Podle něj přelet japonských letounů nevyvolal žádnou mimořádnou reakci ze strany Číny.

Japonský premiér Šinzó Abe už dříve konstatoval, že nová čínská opatření jsou „nevymahatelná a nebezpečná“. „Čína se chová, jako by jí patřilo nebe nad ostrovy. To je nepřijatelné. Obloha nad ostrovy je naše území,“ prohlásil Abe. 

Americký bombardér
Zdroj: ČTK/ZUMA/Denny Cantrell

Proti vytvoření zóny se jasně postavily i Spojené státy. V úterý do oblasti vyslaly dva své bombardéry B-52 na cvičnou misi a Čínu o svých letových plánech neinformovaly. Čína následně sdělila, že průlet amerických bombardérů „monitorovala“.

Jeden z generálů čínského letectva přitom varoval, že jakékoliv letadlo, které v zóně letecké obrany nebude s čínskou stranou komunikovat, bude Čína považovat za nepřátelské - a může je sestřelit.

Americký viceprezident Joe Biden se už příští týden chystá na pravidelnou návštěvu Číny a očekává se, že vyjádří naplno americké obavy z čínského kroku. „Biden se bude ptát na čínské záměry při zavádění tohoto opatření, aby bylo jasno,“ sdělil vysoký představitel americké administrativy. Biden si pak zaletí i do Japonska a Jižní Koreje.

Senkaku nebo Tiao-jü?

O malé ostrovy Senkaku se hraje geopolitická hra. Souostroví sice kontroluje Tokio, ale nárokuje si je také Peking, který je nazývá Tiao-jü. Ve Východočínském moři se nacházejí naleziště nerostných surovin, bohatá loviště ryb i strategické námořní cesty.

Konflikt o Senkaku se vystupňoval loni v září, kdy se Japonsko rozhodlo odkoupit tři z pěti největších ostrovů v souostroví od soukromých vlastníků. To v Číně vyvolalo mohutné protijaponské protesty.