Vyučuje počty, žákům ale hlavně vštěpuje boj proti nepřízni osudu

Lakewood (USA) - Mladá učitelka Mary Gannonová z amerického Ohia každý den dokazuje, že největší životní bariéry jsou ty, které si vytváříme sami. Už dva roky vyučuje matematiku na druhém stupni lakewoodské základní školy v Ohiu. Přestože se narodila bez rukou.

„Děti se u ní skutečně uvolní. Obecně tu máme žáky, kterým matematika moc nejde,“ říká Maryina kolegyně ze sboru Mindy Kilgoreová. „Pro žáky je dobrým příkladem toho, že lze překonat jakýkoli problém, přizpůsobit se a být aktivní,“ dodává další učitel Rick Nursc.

I když se Mary narodila bez rukou, je naprosto soběstačná. „Někdy dokonce zapomenu, že nemám ruce, protože i moje děti, moji žáci, se ke mně nechovají nijak odlišně,“ říká.

Sama řídí vlastní auto - obyčejný automat bez jakýchkoliv úprav. „Když mi bylo patnáct a půl, udělala jsem si řidičák jako každý v tom věku.“ Pravačkou ovládá volant a blinkry, levou mačká plyn a brzdu. Pohyby má zažité, vůbec o nich nepřemýšlí. 

Mary je i bez rukou naprosto samostatná
Zdroj: ČT24

Její osud se ale mohl odvíjet úplně jinak: Narodila se v Mexico City a do sedmi let žila v sirotčinci. Pak pomohla náhoda. Když jí bylo sedm, adoptovali ji američtí rodiče a přivezli ji do Ameriky.

Pak už se její život odvíjel, jak sama říká, úplně normálně. Vystudovala a našla si práci. Kromě ní má ještě jeden sen - provdat se. „A mít rodinu. Toho se ale bez rukou trochu bojím. Miminko je náročné,“ obává se Mary. Přesto nepochybuje, že vlastní děti vychová.

Horizont ČT24 o bezruké učitelce (zdroj: ČT24)
Vydáno pod