Další nálet v Sýrii připravil o život nejméně 20 lidí

Damašek - Životy nejméně dvou desítek lidí, včetně sedmi žen a jednoho dítěte, si dnes vyžádal nálet syrského vládního letectva na město Al-Báb v provincii Halab na severu země. Nálože svrhované z vládních vrtulníků na město způsobily rovněž značné materiální škody. Podle amerického ministerstva zahraničí je náplň syrských zápalných bomb srovnatelná s napalmem.

Podle záběrů, zveřejněných na internetu, město zahalil dým a prach z explozí a ulice zavalily trosky zničených budov. Na jednom ze záběrů je vidět dva muže, jak se snaží otevřít dveře nákladního vozu, který téměř úplně zničila exploze. Na předních sedadlech lze postřehnout zřejmě mrtvého muže, další spočívá na zemi, s hlavou v kaluži krve. Před kamionem leží další smrtelně raněný muž.

Opozice, zahraniční vlády a organizace bojující za lidská práva pravidelně obviňují režim prezidenta Bašára Asada, že bombarduje civilní cíle. Podobný čtvrteční nálet na správní středisko stejnojmenné provincie Halab si vyžádal desítku mrtvých. V sobotu letectvo při náletech na město Halab a okolí zabilo přes 40 lidí. Terčem zářijového náletu na Al-Báb se stala i polní nemocnice.

USA nabídly zničení části syrského arzenálu na své lodi na moři

Spojené státy jsou ochotny zničit část syrských chemických zbraní na jedné své lodi na moři pomocí hydrolýzy. Oznámilo to dnes haagské sídlo Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), kterou mezinárodní společenství pověřilo likvidací tohoto syrského arzenálu. Vedení OPCW v prohlášení podle agentury AP upřesnilo, že americká vláda nabídla veškeré materiální a finanční zajištění likvidace části syrských chemických zbraní na širém moři, nejspíš Středozemním. Nejnebezpečnější zbraně mají být odstraněny ze Sýrie do 31. prosince.