Po „řádných“ Nobelovkách byly předány i ty alternativní

Stockholm - Ve švédské metropoli byly předány takzvané alternativní Nobelovy ceny. Převzali je konžský lékař Denis Mukwege, palestinský aktivista pro lidská práva Radží Surání, americký politolog a expert na odzbrojení Paul Walker a Švýcar Hans Herren se svou nadací Biovision za práci při zajišťování bezpečných dodávek potravin. Laureáti dostanou odměnu ve výši dvou milionů švédských korun (v přepočtu asi šest milionů korun českých).

Denis Mukwege, který se ve své vlasti stará o znásilněné ženy, při slavnostním proslovu ve švédském parlamentu prohlásil, že klíčem k zastavení násilí vůči ženám je boj proti beztrestnosti pachatelů. Konžský gynekolog působí ve válkou postižené oblasti Kivu v Kongu, kde v místní nemocnici jako vedoucí chirurg společně se svými kolegy ošetřil během uplynulých let na 40 000 obětí znásilnění, když si často musel poradit i s vážnými zraněními obětí. Lékař, navzdory útokům na jeho život, rovněž otevřeně mluví o realitě konžské války a jejích trvalých následcích pro dívky a ženy.

Paul Walker (vpravo) přebírá alternativní Nobelovu cenu
Zdroj: Janerik Henriksson/ČTK/AP

Paul Walker byl ve Stockholmu představen jako člověk, který otevřel cestu k odstranění chemických zbraní. Sedmašedesátiletý politolog se zasazuje o realizaci úmluvy o zákazu chemických zbraní, k níž se jako 190. stát v říjnu připojila i Sýrie. Walker prohlásil, že trpělivostí a zatvrzelostí lze dosáhnout cíle zbavit svět chemických zbraní.

Podařilo se mu zapojit řadu politických vůdců, nevládních organizací a občanských hnutí do úsilí o uplatňování Úmluvy o chemických zbraních v praxi. Přispěl k tomu, že bylo zničeno 55 000 tun chemických zbraní z arzenálů šesti různých zemí světa.

Alternativní Nobelovu cenu získal agronom Hans Herren (vpravo)
Zdroj: Janerik Henriksson/ČTK/AP

Agronom Hans Herren a jeho nadace Biovision se angažují v boji proti škůdcům rostlin a v podpoře udržitelného rozvoje zemědělství. Herrenův program biologické kontroly mimo jiné zachránil miliony lidských životů v Africe, když tamní úrodu manioku ohrožoval nový druh škůdce. V současnosti Švýcar pomáhá rolníkům v afrických zemích bojovat proti hladomoru, chudobě a nemocem s pomocí ekologického zemědělství.

Radží Surání (vpravo) přebírá alternativní Nobelovu cenu
Zdroj: Janerik Henriksson/ČTK/AP

Palestinský právník Radží Surání působí v okupovaném pásmu Gazy. Založil Palestinské centrum pro lidská práva, které dokumentuje a vyšetřuje porušování lidských práv na okupovaných územích a hájí jejich občany před izraelskými soudy. V minulosti byl šestkrát vězněn, jak izraelskými, tak i palestinskými úřady.

Alternativní Nobelovy ceny (oficiálně zvané Right Livelihood Awards) se udílejí od roku 1980 na popud německo-švédského filantropa Jakoba von Uexkülla. Oceňováni jsou lidé a organizace za zásluhy o spravedlnost, mír a životní prostředí. Peníze provázející ocenění nemůže žádný z laureátů použít pro osobní účely, ale musí je investovat do činnosti, za kterou byl oceněn. Alternativní Nobelovy ceny jsou také do jisté míry vnímány jako kritika tradičních Nobelových cen.

Vydáno pod