USA chtějí radar v Česku i bez polské raketové základny

Washington - Spojené státy budou chtít vybudovat radar v Česku i v případě, že nedotáhnou do konce jednání o další části protiraketového štítu s Polskem. Prohlásil to šéf americké protiraketové agentury MDA generál Henry Obering během schůzky branného výboru amerického Senátu. Radar, který by Američané rádi viděli v Brdech, může podle něj i tak plnit řadu funkcí.

Protiraketový deštník nad střední Evropou by měl podle Američanů zahrnovat radarovou základnu v Česku a deset protiraketových střel na polském území. Generál Obering ale prohlásil, že radar může sloužit i bez raket a i tak bude více než užitečný. Představuje podle něj obrovskou kapacitu a informace, které shromáždí, můžou Spojené státy i NATO použít i mimo plánovaný evropský systém. Obering samozřejmě dodává, že Spojené státy očekávají, že se dohodnou i s Polskem a zprovozní celý systém.

Jednání s Polskem o umístění základny se komplikují. Polsko totiž nechce pustit americké rakety na své území zadarmo a požaduje od Spojených států vojenskou pomoc. Naopak Česká republika a USA už prohlásily, že se přiblížily dohodě o radaru.

Český premiér v Dobrém ránu k česko-americkým smlouvám o radaru dodal: „Záleží na dohodě. Ty smlouvy jsou dvě. Ta velká, klíčová smlouva je v podstatě dohodnuta. Pokud se  Karel Schwarzenberg s Condoleezzou Rice dohodnou, tak na summitu vyhlásí, že je možno tu smlouvu podepsat“.

Protiraketový systém ve střední Evropě se vůbec nelíbí Rusku. Americký plán na vybudování protiraketové základny ve východoevropských zemích je zdrojem napětí s Ruskem a bude zřejmě hlavním tématem nadcházející schůzky amerického prezidenta George Bushe s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem v černomořském letovisku Soči. Rusko stále odmítá argument Washingtonu, že štít má chránit Spojené státy a Evropu před případným útokem z Íránu, a bojí se ohrožení vlastní bezpečnosti. Rusko České republice a Polsku už dříve pohrozilo, že na jejich území namíří své rakety.

Americký prezident George Bush nicméně hodlá Rusko vyzvat, aby se k systému ochranného deštníku připojilo. Vyplývá to z výňatků Bushova projevu, který přednese ještě před začátkem summitu NATO v Bukurešti.

Vojenský prostor
Zdroj: ČT24