Evropská komise chce přispívat státům na přijaté imigranty

Brusel – Evropská komise plánuje kvůli ilegální migraci posílit hlídkování na hlavních námořních trasách od Kypru až po Španělsko. Koordinované hlídkování by mělo stát zhruba 14 milionů euro (tedy asi 378 milionů korun). Komise také vyzvala členské země EU k větší ochotě přijímat imigranty – za každého by mohl stát získat v přepočtu až 162 000 korun.

Posílení hlídkování navrhla evropská agentura Frontex koordinující ochranu vnějších hranic unie. Kromě toho byl v pondělí spuštěn evropský sledovací a koordinační systém EUROSUR. Eurokomisařka pro vnitřní věci Cecilie Malmströmová také zdůraznila, že rejdaři a kapitáni obchodních lodí musí být ujištěni, že jejich případná pomoc migrantům v nesnázích nepovede k sankcím či pokutám. „Musí být jasné, že pokud jednají v dobré víře, nečekají je v případě poskytnutí pomoci žádné právní následky,“ zdůraznila.

Malmströmová také členské země vyzvala k větší ochotě přijímat nelegální migranty. Připomněla, že v roce 2012 jen 12 členských zemí, včetně České republiky, přijalo celkem 4 930 osob z uprchlických táborů v jiné unijní zemi.

Unie musí dokázat, že je založena na solidaritě

Evropská komise zvažuje, že za každého tímto způsobem přijatého imigranta by měla daná země možnost získat 6 000 eur (asi 162 000 korun). Komise uvažuje také o tom, že by umožnila podstoupit azylovou proceduru mimo území unie, aby zájemci o život v EU nemuseli absolvovat komplikovanou a nebezpečnou cestu nelegálních uprchlíků a nezatěžovali tábory a ubytovny. Otevřeny by také měly být nové legální cesty ke vstupu do EU, například pomocí směrnice o sezonních pracovnících.

Podle Malmströmové unie uvolní 50 milionů eur (skoro 1,4 miliardy korun) pro země, kterých se migrace dotkla. Třicet milionů dostane Itálie, kromě jiného právě na posílení námořních hlídek. Zbývajících 20 milionů mají ostatní státy EU využít například na vylepšení svých přijímacích kapacit pro uprchlíky a podobně. Členské země by podle komisařky měly nyní dokázat, že unie je založena na solidaritě a podpoře v konkrétních věcech, které je potřeba udělat.

Pozornost EU se na plavidla s uprchlíky směřujícími především k jižním břehům unie soustředila po tragédii, při které nedaleko jihoitalského ostrova Lampedusa počátkem října zahynuly stovky lidí. Uprchlíci pocházejí především z Afriky, ale také ze zemí Blízkého Východu, například z válkou sužované Sýrie.