Orkán Xaver udeřil na Evropu, zabil už čtyři lidi

Severní Evropa - Mohutná bouře Xaver dorazila do Evropy. Vichr o síle orkánu už způsobil smrt nejméně čtyř lidí. Desítky tisíc skotských domácností jsou bez elektřiny, ve velké části severní a severozápadní Evropy byla přerušena vlaková, letecká a trajektová doprava, uzavřeny byly také školy. Úřady v rizikových regionech se obávají sněhové kalamity a záplav, v pobřežních oblastech se vztyčují protipovodňové bariéry. Aktuálně je situace nejdramatičtější v Nizozemsku, v severním Německu a v Polsku, kde orkán dosahuje rychlosti kolem 140 km/h. Bouře by měla večer dorazit i do Česka, zejména na horách se očekává silný vítr a sněžení.

Na skotské vysočině naměřili nebývale silný vítr dosahující v nárazech rychlosti 229 km/h. Extrémní počasí uzavřelo množství silnic a mostů, až sto tisíc domácností se ocitlo bez proudu. Při dopravní nehodě západně od Edinburghu zahynul řidič kamionu a čtyři lidé utrpěli zranění, když zde vichr převrátil nákladní vozidlo na několik aut. Podle policie další muž zahynul v Retfordu v parku severoanglickém hrabství Nottinghamshire, kde na něj spadl strom. Centrální vlakové nádraží ve skotském městě Glasgow muselo být dnes evakuováno, když trosky prorazily sklo ve střeše nádražní budovy. 

Anglie se chystá na největší vlny za posledních 60 let. Kvůli ochraně Londýna před záplavami bude zdvižena protipovodňová bariéra na Temži, v jihoanglickém hrabství Essex bylo evakuováno asi 500 domů na pobřeží. Premiér David Cameron svolá již druhou schůzku speciálního bezpečnostního týmu Cobra. Unikátní protipovodňovou zábranu Oosterscheldekering zvedlo poprvé od roku 2007 i nízko položené Nizozemsko. 

Okraj bouře Xaver, která ve večerních hodinách dorazí i do České republiky, bude slabší než v pobřežních oblastech. Vítr bude kulminovat dnes o půlnoci a během pátku. Nejhorší situace se očekává na horách na severu země zejména v polohách od 700 m n. m. Tam bude vítr dosahovat rychlosti až 108 km/h. V kombinaci se silným sněžením nastane tzv. bílá tma, meteorologové proto nedoporučují vycházet ven. Silný vítr se vyhne jen jižní Moravě. Právě teď nejvíce fouká na Sněžce a v Krušných horách, kde vítr dosahuje v nárazech 72 km/h.

Vlakové spoje se zastavily také v jihošvédském kraji Skane a v Dánsku. Některé spoje budou zřejmě obnoveny až v sobotu dopoledne. Uzavřen byl také most přes úžinu Öresund, který obě země spojuje. 

U švédského pobřeží Baltského moře záchranáři několik hodin intenzivně pátrali po dvou členech posádky nizozemské lodi, která plula z přístavu Ystad. Silný vítr je asi 20 km od jihošvédského pobřeží shodil přes palubu. Muži na sobě údajně neměli záchranné vesty, naděje na jejich záchranu proto byla velmi malá. Najít se je nepodařilo.

Orkán je nejvyšší stupeň dvanáctistupňové Beaufortovy stupnice síly větru, označuje se tak vítr o rychlosti 118 km/h a více.

Na severu Německa může být orkán Xaver podle agentury DPA nejsilnější bouří za posledních několik desetiletí a vichr zde do večera podle očekávání dosáhne až 160 km/h. Bouře si vynutila zrušení asi stovky letů na letišti v Hamburku a značně ochromila železniční dopravu v severním Německu. Nefungují ani trajektové spoje na německé ostrůvky v Severním moři. Uzavřeny byly také vánoční trhy ve velkých městech na severu země. Přílivové vlny na severoněmeckém pobřeží mohou dosáhnout až deseti metrů.

Bouře, které v Německu říkají Xaver, ve Švédsku Sven a v Dánsku Bodil, postupuje z Atlantského oceánu od Grónska směrem na východ a žene do Evropy arktický vzduch. Podle meteorologů by Xaver mohl řádit až do pátku a mohl by způsobit větší škody než bouře Christian, která na severu Evropy v říjnu porážela stromy, odnášela střechy a vyžádala si 16 mrtvých.