Americký veterán zadržovaný v KLDR přiletěl domů

Pchjongjang/Washington - Severní Korea po více než měsíci propustila 85letého amerického veterána z korejské války Merrilla Newmana. Ten už přiletěl do San Franciska. Severokorejci uvedli, že muže propustili z „humanitárních důvodů“, neboť se přiznal ke svým údajným zločinům během korejského konfliktu v letech 1950 až 1953 a omluvil se za ně. USA krok Pchjongjangu přivítaly a vyzvaly ho k propuštění i dalšího vězněného Američana.

Severokorejská státní tisková agentura KCNA oznámila, že úřady Američana „deportovaly z humanitárních důvodů, přičemž vzaly v úvahu jeho přiznání k činům, které spáchal, a jeho omluvu za ně, jeho upřímnou lítost, jeho pokročilý věk a zdravotní stav“.

„Jsem šťastný, že jsem na cestě domů,“ řekl Newman japonským novinářům na pekingském letišti. „Cením si také shovívavosti vlády KLDR, kterou mi prokázala, abych mohl letět domů. Cítím se dobře. Chci domů, vidět se s mojí ženou,“ dodal. Z Pekingu odletěl spojem do San Franciska. Podle zdrojů agentury Reuters Merrilla Newmana na pekingském letišti doprovázeli zástupci americké ambasády.

„Jsme rádi, že pan Newman dostal povolení k odjezdu z KLDR a bude se moci vrátit ke své rodině. Vítáme rozhodnutí KLDR propustit ho,“ reagovala mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová. Poděkovala také Švédsku, které USA v Severní Koreji zastupuje. Newmanovo propuštění přivítal rovněž americký viceprezident Joe Biden, který je na návštěvě Jižní Koreje.

V korejské válce na začátku 50. let byl Newman mladý voják amerických speciálních jednotek. Sám nebojoval, ale pomáhal protikomunistické partyzánské skupině. Znamenalo to pro něj víc než jen letmou epizodu - bývalé jihokorejské kamarády navštívil po roce 2000 dvakrát. Vzpomínají a říkají, že i nevinným výletem na sever velmi riskoval. "Ti zmetci o Newmanovi věděli dřív, než skončila válka. Měli rozpis celého našeho regimentu," podotkl bývalý partizán Kim Čchang-sun.

Newmana Severokorejci zadrželi 26. října, když se chystal odletět z KLDR, kde byl na turistické cestě. Na konci listopadu Pchjongjang zveřejnil video, na kterém se válečný veterán v krátkém prohlášení přiznává ke svým údajným zločinům a omlouvá se. Podle KCNA se také písemně doznal, že za korejské války zabíjel civilisty a nyní přivezl digitální knihu kritizující severokorejský režim.

Newman se údajně rovněž pokusil kontaktovat v KLDR přeživší vojáky, které za války cvičil, aby nyní bojovali proti režimu diktátora Kim Čong-una. Dosud však není jasné, za jakých podmínek toto přiznání vzniklo a zda k němu důchodce z Kalifornie nebyl přinucen.

USA vyzývají k propuštění posledního vězněného Američana

Před Newmanem Severokorejci od roku 2009 zadrželi nejméně šest dalších Američanů, pět z nich byl propuštěno nebo deportováno ze země po diplomatických intervencích na nejvyšší úrovni. Pchjongjang kvůli tomu osobně navštívili i bývalí američtí prezidenti Bill Clinton a Jimmy Carter.

Dodnes zůstává v severokorejském zajetí Američan korejského původu Kenneth Bae, který byl letos v květnu v KLDR odsouzen k 15 letům nucených prací za „podněcování k převratu“. V reakci na propuštění Newmana vyzvala mluvčí americké diplomacie Harfová podobně jako Biden Severní Koreu, aby udělala „humanitární gesto“ a co nejrychleji propustila i Baea.

Severní Korea propustila veterána (zdroj: ČT24)
Vydáno pod