Janukovyč slíbil propustit demonstranty, opozice na jednání nepřišla

Kyjev – Výzvy k revoluci podle Viktora Janukovyče ohrožují národní bezpečnost. Ukrajinský prezident ale slíbil, že se zasadí o propuštění demonstrantů zadržených během víkendových protestů v Kyjevě. Chce taky potrestat viníky pátečního krvavého zásahu proti lidem v ulicích. Policie už odstranila barikády u kyjevského sídla vlády a demonstranty vytlačila. Speciální jednotky ministerstva vnitra včera vnikly do kanceláře jedné z opozičních stran. Podle opozičních zdrojů se policejní zásah neobešel bez incidentů. Na straně demonstrantů je asi 10 zraněných, nemocniční ošetření vyhledali i 2 policisté.

V kyjevských ulicích to vře už přes dva týdny. Jde o reakci na Janukovyčovo rozhodnutí nepodepsat připravenou dohodu s Evropskou unií, která by Ukrajinu přiblížila Západu. Situaci vyhrotil policejní zákrok na kyjevském náměstí Nezávislosti s desítkami zraněných a zatčených. „Viníci musejí nést odpovědnost,“ řekl Janukovyč. Jde mu prý o potrestání všech osob, které porušily zákon. Podle agentury Interfax už prezident požádal generálního prokurátora o okamžité propuštění těch zadržených demonstrantů, kteří se nedopustili závažnějších prohřešků. „Zatím nedokážu říct přesně, kolik lidí bude propuštěno. Ti, kteří mají malé děti, členové mladých rodin a tak dále,“ podotkl prezident.

Janukovyč se dnes v Kyjevě setkal se třemi bývalými prezidenty země k besedě o přípravě jednání s opozicí. Jde o první krok ke svolání celonárodního kulatého stolu za účasti současného prezidenta i jeho předchůdců, opozice, mládeže a zástupců občanské společnosti. Schůzka se uskutečnila v prezidentské rezidenci v centru Kyjeva, kam Janukovyč dorazil poprvé od vypuknutí nepokojů koncem listopadu. Hosty prezidenta byli jeho předchůdci v nejvyšším úřadu Leonid Kravčuk, Leonid Kučma a Viktor Juščenko. 

Viktor Janukovyč
Zdroj: ČT24/ČTK

Na pořadu dne „celonárodní kulatý stůl“, opozice ale chyběla

V Kyjevském Paláci kultury mezitím proběhl ohlášený „celonárodní kulatý stůl“, který měl být platformou pro jednání režimu s opozicí. Podle ukrajinských novinářů přišli o situaci v zemi besedovat například šéf parlamentní frakce vládní Strany regionů Oleksandr Jefremov, šéf parlamentu Volodymyr Rybak nebo předseda ukrajinských komunistů Petro Simoněnko. 

Zástupci opozice ale nedorazili. „Opoziční vůdce Viktor Jaceňuk řekl, že kulatý stůl v podmínkách vězeňské cely není příliš příjemnou představou, takže lze očekávat, že opozice – alespoň její část – by mohla tato jednání bojkotovat,“ konstatoval dopoledne Martin Dorazín, zpravodaj ČRo. Razantně pak kulatý stůl odmítl poslanec opoziční strany Vlast Mykola Tomenko. „Političtí důchodci o budoucnosti Ukrajiny rozhodovat nebudou,“ prohlásil o angažmá bývalých prezidentů.

Krym zve do země ruskou armádu

Ruskojazyčný východ a jih Ukrajiny včetně Krymu příklon k Moskvě schvaluje. „Prosíme, abyste s ukrajinskou vládou dohodl vstup ozbrojených sil Ruské federace na území Ukrajiny k obraně od armády USA a agresorů z NATO,“ uvádí se ve výzvě, kterou sevastopolští politici odeslali do Kremlu. V dokumentu se podle ukrajinského serveru Glavred praví, že po odmítnutí „loupežné asociační smlouvy“ se západní tajné služby a jejich agenti pokoušejí svrhnout zákonnou státní moc na Ukrajině, organizují nepokoje a „zaplacené“ mítinky. Krym patřil od 18. století Rusku, proti sblížení s Evropou se staví dlouhodobě.

Moskva odsuzuje vměšování západních politiků do vývoje na Ukrajině

V Moskvě se k vývoji na Ukrajině důrazně vyslovila Státní duma. V přijaté rezoluci poslanci vyzvali západní politiky, aby ustoupili od nátlaku na Kyjev. Zdůraznili, že opoziční demonstrace destabilizují sousední zemi, která je Rusku „bratrem“. Dokument vyzývá demonstranty, aby v zemi obnovili ústavní pořádek.

„Nepovolené mítinky, blokování státních orgánů, okupace administrativních budov, pogromy a ničení historických památníků mohou mít velmi negativním hospodářské a politické následky pro ukrajinské obyvatelstvo,“ varuje návrh rezoluce. „Zvláštní znepokojení vyvolává otevřené vměšování cizích státních činitelů do vnitřních záležitostí svrchované Ukrajiny, které je v rozporu se všemi mezinárodními normami,“ praví se v dokumentu. 

V Kyjevě setrvávají demonstranti

Demonstranti vytlačení z vládní čtvrti v ukrajinské metropoli se nyní přesunuli na nedaleké náměstí Nezávislosti. Noční policejní akce se podle policejní zprávy obešla bez zatýkání. „Zásah se vcelku obešel bez většího násilí, i když je pár zraněných. Policisté se poučili z předchozího brutálního zásahu a navíc vědí, že jsou pod mezinárodním dohledem,“ prohlásil Dorazín.

Problémová místa střeží podle listu Segodňa asi šest tisíc ozbrojených policistů. Podle Dorazína už někdo potřetí oznámil na policii, že stanice metra kolem náměstí jsou zaminované. „Zavření zdejší stanice zvyšuje nervozitu demonstrantů i policie,“ podotkl zpravodaj ČRo. Situaci ve městě výrazně komplikuje i počasí - kyjevské ulice a náměstí totiž pokrylo náledí. Policie ohlásila za pondělí a dnešek bezprecedentní počet dopravních nehod, nemocnice jsou v pohotovosti. Lidé za baridádami si vaří a vzájemně si pomáhají. Konec revoluce si nikdo nechce připustit. „Ať nastane cokoli, zůstaneme do konce,“ konstatoval jeden z opozičních demonstrantů.

Jednat přijel do Kyjeva Brusel i Washington

Do Kyjeva už přiletěla šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová či náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová. „Chceme otevřít cestu k obnovení klidu, lidské důstojnosti, cesty do Evropy a ekonomické stability na Ukrajině,“ podotkla náměstkyně. „Všem jde o rychlý kontakt mezi oběma stranami,“ řekl k tomu zpravodaj ČT Josef Pazderka.