Policejní zákrok zavřel cestu k dialogu, hlásí opozice

Kyjev - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč chce do 24 hodin přijmout opatření vedoucí k vyřešení politické krize, tvrdí šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová. Prezident zároveň pozval všechny politické strany k debatě. Policie se v noci a během dopoledne pokusila vyklidit protestující kyjevské náměstí Nezávislosti. Po střetech, které si vyžádaly několik lehce zraněných, se ale z centra stáhla. Podle opozičního předáka Vitalije Klička tímto zákrokem Janukovyč zavřel cestu ke kompromisu. Opozice žádá demisi vlády i prezidenta. A Spojené státy zvažují možnost zavedení sankcí.

Ukrajinský prezident po přímluvách šéfky unijní diplomacie vyzval opozici i duchovenstvo k dialogu o řešení nynější politické krize. „Zvu zástupce všech politických sil, duchovní, zástupce veřejnosti k celonárodnímu dialogu. Osobně jsem připraven zúčastnit se takového kulatého stolu,“ citovala agentura Interfax z Janukovyčova prohlášení. Prezident vyzýval opozici, aby „nešla cestou konfrontace a ultimát“, a ujišťoval, že úřady „nikdy nepoužijí sílu proti pokojným shromážděním“.

Žádné jednání, chceme demisi, zní z opozičních řad

„Tím, co se stalo v noci, Janukovyč zavřel cestu k jakémukoliv kompromisu,“ prohlásil Kličko. „Plánovali jsme jednat s Janukovyčem. Ale pochopili jsme, že Janukovyč nemá žádnou chuť jednat s lidem a rozumí jedině síle, kterou používá proti protestujícím,“ řekl úřadující boxerský šampion na tiskové konferenci. A podobně se vyjádřila i bývalá premiérka Julija
Tymošenková. "Žádná jednání s tou bandou, žádné kulaté stoly s nimi. Jedině okamžitá
demise Janukovyče a jeho lidí," vzkázala z žaláře. 

Zásah začal kolem jedné hodiny po půlnoci místního času (2:00 SEČ), kdy se stovky těžkooděnců vybavených štíty pokusily vytlačit účastníky pokojného protestu. Ti však vytvořili lidský řetěz a bránili barikádu vytvořenou na náměstí. Policistům se podařilo zlikvidovat několik stanů a malou část barikády, v dopoledních hodinách se ale z náměstí stáhli.

Akci ukončila i další policejní skupina, která se neúspěšně pokusila vyklidit budovu radnice, již demonstranti před několika dny obsadili. Protestující se bránili tím, že na policisty stříkali vodu.

Zpravodaj ČT Josef Pazderka o situaci v Kyjevě:

„Během dopoledne se policejní jednotky pokusily proniknout do budovy kyjevské radnice. Podle našich informací zůstalo v obklíčené budově minimálně 150 lidí. Demonstranti se bránili vodou, kterou na policisty stříkali z hasicích přístrojů. Policie posléze přece jen ustoupila. Přímo na náměstí Nezávislosti opět přibývá lidí, staví nové barikády. Situace je velice nepřehledná, mění se dost rychle.“

Ukrajinský ministr vnitra Vitalij Zacharčenko ráno vyzval protestující k zachování klidu a prohlásil, že policie proti nim nechystá použití síly: „Nikdo neporuší vaše práva na pokojný protest, ale neignorujte práva… dalších občanů.“

Demonstranti lijí z kyjevské radnice vodu na zasahující policisty
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Nová barikáda u sídla odborů

Demonstranti se postupu policistů bránili a v nastalém zmatku vzduchem létaly dělobuchy. Protestující také narychlo zbudovali na náměstí před sídlem odborů, které se stalo opoziční centrálou, nové zátarasy, aby jednotkám znemožnili do budovy proniknout. Několik desítek demonstrantů utvořilo obranné oddíly, které střeží vchody do odborářského sídla. Vyzbrojeni byli dřevěnými tyčemi a baseballovými pálkami, na hlavách měli helmy.

„Po tomhle jsem přesvědčen, že musíme žádat nejen rezignaci vlády, ale i prezidenta,“ prohlásil Kličko, který vede opoziční stranu UDAR. Arsenij Jaceňuk, předák strany Vlast vězněné expremiérky Julije Tymošenkové, považuje noční manévry za Janukovyčovo „plivnutí do tváře USA, EU a 46 milionům Ukrajinců“.

Vitalij Klyčko
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Chuzavkov

Vitalij Kličko:

„Dnešní noc byla zajímavá. Nikdy v životě jsem neviděl tolik příslušníků speciálních sil, nikdy v životě. A to jen dokazuje, jak se nás bojí. Aby nás rozehnali, nasadili všechny zvláštní jednotky ministerstva vnitra.“

Z odvysílaných záběrů je patrné, že zasahující policisté nebyli vyzbrojeni obušky. K dispozici měli ale štíty, kterými vytlačovali demonstranty z náměstí. Televize také odvysílaly to, jak policisté několik demonstrantů odvedli, ty nejvíce vzpouzející se odnesli za ruce a nohy. Prozatím není jasné, kolik lidí utrpělo zranění, sama policie hlásí ze svých řad asi deset zraněných. „Jde hlavně o poranění očí slzným plynem. Několik lidí mělo zranění hrudního koše. Jiní poraněný obličej,“ prohlásil kyjevský lékař Oleh.

Zásah před zraky Ashtonové

Ukrajinské úřady vyslaly bezpečnostní jednotky do akce i přesto, že v zemi jsou kvůli vnitropolitické krizi Ashtonová a náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová. Některá média odhadují počet policistů na náměstí na stovky až tisíce. „Dialog s politickými silami a společností a používání argumentů je vždy lepší než argument síly,“ znělo noční prohlášení Ashtonové. „Se smutkem sleduji, jak policie nasadila síly, aby rozehnala pokojný lid z centra Kyjeva,“ dodala.

Šéf frakce liberálů a demokratů (ALDE) v Evropském parlamentu a někdejší belgický premiér Guy Verhofstadt policejní akci rovněž odsoudil. „Můžete zaútočit v noci, můžete zhasnout, ale nezastavíte volbu svobodného lidu. Svět se dívá,“ uvedl na svém Twitteru.

Victoria Nulandová, náměstkyně amerického ministerstva zahraničí

„Jasně jsem (prezidentovi) řekla, že to, co se stalo minulou noc ohledně bezpečnosti, je v evropské a demokratické zemi naprosto nepřípustné.“

Jennifer Psakiová, mluvčí amerického ministerstva zahraničí 

„Veškeré politické možnosti včetně sankcí jsou na stole, i když očividně jen ve stadiu zvažování. Rozhodnutí ještě nepadlo, o detailech nebudu mluvit.“

Chris Murphy, senátor a šéf senátního podvýboru pro Evropu

„Jeho chování (prezidenta) v uplynulých 24 hodinách bylo nepřijatelné. Pokud bude dál používat buldozery a obušky proti pokojným demonstrantům, přikročí Kongres k reakci, skutečné reakci.“

Ukrajina chce od EU 20 miliard eur, dohodu s Moskvou nepodepíše

Protivládní demonstrace jsou výsledkem rozhodnutí ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče nepodepsat připravenou asociační dohodu s Evropskou unií, která by Ukrajinu vzdálila Rusku a přiblížila Západu.

Opozice nyní hledí s obavami ke schůzce chystané na 17. prosince do ruské metropole. Připojení Kyjeva k celní unii Ruska, Běloruska a Kazachstánu by znamenalo výrazný příklon země směrem k Moskvě, která se dlouhodobě snaží Ukrajinu do unie dostat. „Chci okamžitě ukončit spekulace a říci, že (na schůzce) nedojde na žádné rozhovory o celní unii,“ prohlásil dnes Azarov na jednání ukrajinské vlády.

Kyjev si i přes Janukovyčovo odmítnutí dohody s EU stále nehodlá definitivně uzavřít cestu do Bruselu a usiluje o výhodnější podmínky pro případnou integraci s Evropou. Ukrajinské vedení vznáší směrem k unii opakované požadavky na finanční pomoc, kterou své přidružení k Západu podmiňuje.

Janukovyčovu žádost o 160 miliard eur, s níž přišel koncem listopadu jako s podmínkou pro podpis později odmítnuté dohody, EU zamítla. V rámci asociační smlouvy nabízela unie technickou pomoc ve výši „pouhých“ 610 milionů eur. Jak se Brusel postaví k dnešnímu požadavku, dosud není jasné.