Uprchlého Torubarova chytli Maďaři, podnikatel chce zpátky do ČR

Budapešť - Souzený ruský podnikatel Alexej Torubarov, kterého v květnu za dramatických okolností vydalo Česko do Moskvy, uprchl ze země. Na hranicích s Ukrajinou ho v městečku Barabás zadržela maďarská policie. V Rusku podnikatel čelí obžalobě z rozsáhlého podvodu, verdikt ale zatím nepadl.

Podnikatel se dostal z Ruska na Ukrajinu, odkud se snažil pěšky ve sněhu přejít přes hranici s Maďarskem. Nedlouho poté vyčerpaného muže zadržela policie. Torubarov nyní může požádat o azyl v Maďarsku či usilovat o vydání do Česka, kde již o azyl zažádal. Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek však na jaře nařídil jeho vydání do Ruska.

Torubarov byl v prosinci 2009 obviněn z podvodu, kterým údajně poškodil dva své společníky. Před stíháním se uchýlil do zahraničí, v září roku 2010 po něm bylo vyhlášeno mezinárodní pátrání Interpolu. Předloni byl Torubarov na rakousko-českých hranicích zadržen, když jel autem na dovolenou do Itálie. Ruské justiční orgány pak Česko požádaly o Torubarovo vydání a v květnu byl Rus eskortován do volgogradské vazební věznice.

Soud mu již v říjnu dal za pravdu v kauze údajného vydírání, kdy naopak odsoudil dva jeho odpůrce. V případu údajných podvodů mu však hrozí pět až deset let vězení.

Torubarovova kauza rozhádala české politiky, tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek chtěl dokonce zastavit jeho odlet z Prahy do Ruska a nařídil personálu pražského letiště postavit před ruský letoun cisternu. Trestní oznámení, které na Kalouska podal advokát Jiří Vyvadil, policie v září odložila. Rodina podnikatele kvůli vydání podala trestní oznámení na exministra Blažka.

Torubarov je podle Dublinské dohody stále žadatelem o azyl v Česku a má zde ženu a nezletilého syna, řekla České televizi Hana Demeterová z organizace Pomoz jednomu člověku (Help a Man). Upřesnila, že Torubarov je nyní v uprchlickém táboře v Maďarsku. Jeho manželka Světlana v rozhovoru pro ČT potvrdila, že se Torubarov chce do Česka vrátit. Je přesvědčená, že je nevinen.