Tlumočník Jantjie: Na stadionu se mi zjevili andělé, jinak jsem mistr v oboru

Pretoria - Jihoafrický tlumočník do znakové řeči Thamsanqa Jantjie, na jehož hlavu se sesypala kritika za jeho výkon při úterní tryzně, tvrdí, že se léčí se schizofrenií a během ceremoniálu se u něj nemoc znovu projevila. V rozhovoru pro jihoafrická média také odmítl nařčení, že je podvodník, a naopak se označil za „mistra znakové řeči“. Na stadionu prý v důsledku své nemoci viděl létat anděly, občas prý dokonce mívá sklony k agresivitě. Američtí novináři jsou pobouřeni, že tento muž stál jen kousek od významných světových státníků.

Čtyřiatřicetiletý Thamsanqa Jantjie se stal asi vůbec nejznámějším tlumočníkem do znakového jazyka na světě. A to i přesto, že ho pravděpodobně vůbec neumí. Na úterní pietě za zesnulého exprezidenta Nelsona Mandelu měl statisícům neslyšících Jihoafričanů překládat proslovy řečníků, kteří se střídali u řečnického pultu. Znakům tlumočníka ale nikdo nerozuměl.

Jihoafričtí neslyšící se začali bouřit už během přímého přenosu. Přesnost překladu byla podle nich nulová. Tlumočník prý ani nebyl schopný použít správný znak pro samotného Nelsona Mandelu. „Velmi mě to rozčílilo. Chtěl jsem vyrazit na ten stadion, chytit ho a odvést ho z pódia,“ říká učitel znakové řeči Abram Maripane.

Jantjie: Občas bývám agresivní, jinak jsem jednička v oboru

Jantjie přiznal, že v minulosti byl více než rok hospitalizován na psychiatrické klinice kvůli schizofrenii a že při záchvatech mívá sklony k násilí. Na pódiu prý začal v hlavě slyšet hlasy a měl vidiny andělů. Kvůli tomu prý mohla být jeho gesta nesrozumitelná. „Nedalo se s tím nic dělat. Byl jsem sám ve velmi nebezpečné situaci. Snažil jsem se kontrolovat a neukázat světu, k čemu došlo. Moc se omlouvám. To je situace, ve které jsem se nacházel,“ uvedl.

Thamsanqa Jantjie:

„Viděl jsem, jak na stadion letí andělé. Došlo mi, že je tu problém. Nikdy nevím, kdy to přijde. Někdy reaguji hodně násilně, někdy mi připadá, že mě někdo pronásleduje. Bylo to opravdu hodně těžké.“

Jantjie zároveň odmítá, že není kvalifikovaným tlumočníkem do znakové řeči. Tvrdí, že tlumočil řadu akcí pro vládní Africký národní kongres, jihoafrickou vládu i nevládní organizace, a považuje se za zkušeného tlumočníka. Za pětihodinové tlumočení na johannesburském stadionu prý dostal 850 randů (zhruba 1 700 Kč). Podle serveru BBC majitelé firmy, která tlumočníka na pietní ceremoniál poslala, zmizeli.

Thamsanqa Jantjie
Zdroj: ČT24

Vláda přiznala chybu, Američané jsou pobouřeni

Bizarní incident má řešit i jihoafrická vláda, podle níž šlo o pochybení jednotlivce, nikoliv o mezinárodní ostudu. „Došlo k pochybení? Ano. Bylo toho na něj hodně, nepoužíval běžné znaky. To přiznáváme,“ uvedla náměstkyně ministerstva pro ženy, děti a lidi s postižením Hendrietta Bogopaneová-Zuluová.

Minimálně americkým novinářům ale tato odpověď nestačí. Nechápou, jak je možné, že takto nemocný muž se sklony k násilí stál jen centimetry od světových státníků, jako je prezident Obama nebo generální tajemník OSN Pan Ki-Mun. Pokládají si také otázku, proč v den, kdy se na Jihoafrickou republiku upínal celý svět, tlumočníkovo jméno nikdo neznal - ani lidé v místí tlumočnické komunitě.

Jihoafrický tlumočník prý trpí schizofrenií (zdroj: ČT24)
Vydáno pod