Polští lékaři provedli druhou transplantaci tváře

Varšava - Šestadvacetiletá Polka, jejíž tvář zničil obrovský nádor, dostala nový obličej. Stav pacientky po zákroku je vážný, ale stabilní. V Polsku šlo o druhou celkovou transplantaci obličeje. Lékaři ji provedli minulý týden. Zákrok trval 23 hodin.

„Pacientka se cítí dobře. Její stav, jak v těchto případech bývá obvyklé, je vážný, ale stabilní a zlepšuje se tak, jak jsme předpokládali,“ řekl profesor Adam Maciejewski.

Pacientka, jejíž totožnost lékaři nesdělili a hovořili o ní pouze jako o Joanně, trpěla velikými potížemi při žvýkání, polykání a řeči. Viděla už jen na jediné oko. Lékaři doufají, že transplantace přibližně 80 procent tváře pomůže mladé ženě v obnově těchto základních funkcí. Mohla by i lépe vidět. „Joanna se cítí velice dobře, je plná optimismu,“ řekla matka pacientky.

Maciejewski a tým lékařů z onkologické kliniky v Gliwicích provedli první transplantaci tváře v Polsku letos v květnu. Pacientem byl muž, kterému řezačka kamene doslova amputovala tvář a poškodila čelisti. Z nemocnice byl propuštěn v červenci a jeho zotavování pokračuje.

Pacientka Joanna, trpící vzácnou Recklinghausenovou chorobou, před zákrokem v Gliwicích absolvovala podle tisku 35 jiných operací.

Obličejové transplantace stále ještě patří k zákrokům, které nejsou běžné. Jako jeden z prvních na světě provedl úspěšnou celkovou transplantaci obličeje český lékař Bohdan Pomahač, který žije ve Spojených státech.