Američan ztracený v Íránu byl špion CIA, rodinu umlčely miliony

Washington - Američan Robert Levinson, který před téměř sedmi lety zmizel v Íránu, pracoval tehdy pro americkou CIA. Dosud přitom americké úřady tvrdily, že nyní 65letý Američan byl v Íránu jako soukromá osoba. Vláda USA na jeho spojení se CIA přišla již dříve, ale rozhodla se jej zatajit, uvedla agentura AP. Podle ní se jedná o jeden z největších skandálů CIA v poslední době. O Levinsonově „misi“ věděla i jeho rodina, za peníze však mlčela.

Rodinu umlčelo 2,5 milionu dolarů od CIA

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) zaměřená na zahraniční špionáž zaplatila podle AP Levinsonově rodině 2,5 milionu dolarů, aby se její spojení se zmizelým mužem nevyzradilo. CIA se také snažila ututlat to, že Levinson odjel do Íránu bez náležitého povolení a vědomí vedení agentury. Spolupracoval s analytickým týmem CIA, kterému krátce před svým zmizením hlásil, že v Íránu našel člověka, od něhož může získat informace o korupci v zemi.

Pohřešovaný Robert Levinson může být stále naživu. AP se po letech vyšetřování případu rozhodla nyní informaci zveřejnit, protože dospěla k přesvědčení, že únosci o jeho spojení se CIA již vědí, vysvětlila výkonná ředitelka americké tiskové agentury Kathleen Carrollová. V žádné íránské věznici Američana nikdo nenašel, podle amerických zpravodajců jsou jeho únosci dobře organizovaní. Americká CIA vyslala do Íránu své lidi už v minulosti. Například v roce 2011 Írán zadržel 12 špionů, kteří se měli podílet na operaci proti íránské armádě a jadernému programu země. Více zde. 

Plakát FBI o únosu Roberta A. Levinsona
Zdroj: ČTK/AP/Manuel Balce Ceneta

Levinson měl podle původních nepravdivých informací odjet jako vysloužilý agent FBI do Íránu na ostrov Kíš. Tam měl jako soukromý detektiv pátrat po pašerácích cigaret. Kíš je zónou volného obchodu, takže Američané pro vstup na ostrov nepotřebují íránská víza. Od roku 2007 s Levinsonem rodina údajně neměla kontakt.

Mluvčí Bílého domu Jay Carney prohlásil, že Levinson v době, kdy zmizel, pro vládu nepracoval. Označil také materiál AP za „mimořádně neodpovědný“. „Když byl na té cestě, nebyl zaměstnancem americké vlády. Vzhledem k tomu, že stále probíhá vyšetřování, nebudu komentovat, co dělal nebo nedělal v Íránu,“ řekl Carney. K záležitosti se nechtěl blíž vyjádřit ani ministr zahraničí John Kerry.

Íránské ministerstvo chtělo pomoci s pátráním

Američané v minulosti naznačovali, že Levinsona patrně unesli pracovníci íránských bezpečnostních složek. Íránské úřady ale vždy tvrdily, že o Levinsonovi nic nevědí. Tamní ministerstvo zahraničí dokonce loni oznámilo, že z humanitárních důvodů chce při pátrání po Američanovi pomoci.

Horizont ČT24: V Íránu zatkli agenta CIA (zdroj: ČT24)