V Jeruzalémě sněhová kalamita, lidé staví sněhuláky

Jeruzalém - Blízký východ bičuje nezvykle silná zimní bouře. Na mnoha místech jsou záplavy, desítky tisíc rodin přišly o elektřinu a v nízkých teplotách nemají jak topit. V Jeruzalémě napadlo nejvíc sněhu za posledních šedesát let. „Za 54 let svého života jsem nic takového neviděl,“ řekl jeruzalémský starosta Nir Barkat. Situaci přirovnal k tsunami.

Přes hustou bílou oponu není světoznámé panorama Starého města skoro vidět. Zima a neodbytné vločky vyhnaly většinu věřících z Chrámové hory i ode Zdi nářků. Místo očekávaných zhruba deseti centimetrů sněhu zavalila svaté město až padesáticentimetrová lavina. „Nikdy by mě nenapadlo, že bych mohl ve Starém městě zažít koulovačku,“ poznamenal Dovi Halpern z Jeruzaléma.

Radost milovníků zimních radovánek nesdílejí záchranáři, policie a armáda. Od včerejší noci už z aut, na která není kde koupit zimní pneumatiky, vyprostili přes čtyři tisíce lidí. Izraelská elektrická společnost vyhlásila kvůli desetitisícům domácností bez proudu stav nouze. „Školy jsou zavřené. Můžeme stavět sněhuláky. Můžeme si užít a odpočinout,“ konstatoval Martin Leftwoods.

Sněhová kalamita v Izraeli
Zdroj: Omer Messinger/ČTK/ZUMA

Několik dní trvající těžké srážky silně zasáhly také Palestinu. Na Západním břehu, kde se Betlém po letech proměnil v dokonalou vánoční kulisu, sníh zcela odřízl řadu vesnic. V Gaze se pak zhroutilo několik podmáčených domů.

Izrael nabídl oběma místům pomoc. „Naše postele se potopily a synové už tam nemohli kvůli stoupající hladině spát,“ prohlásila evakuovaná obyvatelka Gazy Azhar Abú Daáová.

Vůbec nejhůř jsou na tom syrští uprchlíci napříč blízkovýchodními tábory. Přes veškerou snahu humanitárních organizací se nedaří najít pro ně dostatek paliva. „V Libanonu žije 830 tisíc syrských uprchlíků. Máme obavy hlavně o 120 tisíc z nich, kteří žijí ve stanech,“ řekla Roberta Russoová z Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Do sněhu se ráno probudili také obyvatelé Káhiry, kteří ho v egyptské metropoli neviděli mnoho let. Menší nadílku dostala také středomořská Alexandrie a některé části Sinajského poloostrova. I v Egyptě je nezvykle chladno a několik dní už tam pršelo.

Bezprostřední úlevu zatím meteorologové neslibují. Podle jejich předpovědí čekají Blízký východ těžké srážky ještě během víkendu. Teprve od pondělí by mohlo slunce pomoci vysušit podmáčený region.

Blízký východ se potýká s nezvyklými přívaly sněhu (zdroj: ČT24)