EU došla s Kyjevem trpělivost: Zmrazila jednání o asociační smlouvě

Brusel/Kyjev - Evropská unie pozastavila jednání o asociační smlouvě s Ukrajinou, protože argumenty Kyjeva nemají „reálný základ“. Na svém twitterovém účtu to napsal eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč měl podepsat asociační dohodu koncem listopadu, krátce před tím ale oznámil, že Ukrajina už připravenou smlouvu nepodepíše kvůli nevýhodným podmínkám. Překvapivý krok vyvolal šok v bruselské exekutivě i ukrajinské opozici a přivedl do ulic Kyjeva davy opozičních demonstrantů. Statisícový protest, už třetí v podobném rozsahu, zorganizovaly ukrajinské opoziční strany v metropoli i dnes.

„Slova a činy prezidenta a vlády ohledně asociační smlouvy se stále víc rozcházejí. Jejich argumenty se míjejí s realitou. Práce se zastavila, odpověď jsem nedostal,“ napsal na Twitteru Füle.

Eurokomisař pro rozšíření v minulých dnech v Bruselu jednal s ukrajinským viceprezidentem Serhijem Arbuzovem, který přijel do centrály EU dojednat „cestovní mapu“ ukrajinské integrace. Füle ho upozornil, že podmínkou jakýchkoli dalších debat je jasný ukrajinský závazek, že smlouvu o přidružení, jejíž součástí je dohoda o volném obchodu, Kyjev nakonec skutečně podepíše. Žádné reakce z ukrajinské strany se ale Füle nedočkal.

Arbuzov odjel podle ukrajinských médií do Bruselu s pověřením, aby dojednal „cestovní mapu“ pro přidružení k EU, která bude pro Ukrajinu výhodná. Ukrajina očekává, že EU pomůže Kyjevu pokrýt výpadek obchodní bilance, který by po přidružení mohl vzniknout v důsledku omezení hospodářské spolupráce s Ruskem. Moskva opakovaně varovala, že sblížení Ukrajiny s Evropou dramaticky poškodí obchodní vztahy Kyjeva s Ruskem.

Podle ruských médií lze očekávat, že ožehavá otázka ukrajinské budoucnosti bude tématem pondělního jednání ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova v Bruselu. Rusko a EU se vzájemně obviňují z vměšování do vnitřních ukrajinských záležitostí a nepřípustného nátlaku na Kyjev.

Centrum Kyjeva je plné demonstrantů

Podle ukrajinských médií přišlo do centra města znovu demonstrovat svou podporu pro sblížení země s Evropou přes 200 000 lidí. Mezi demonstranty přišel vlivný americký senátor John McCain. Füleho dnešní prohlášení ho překvapilo. „Taková zpráva nás přirozeně znepokojuje,“ řekl senátor agentuře Interfax-Ukrajina. Situace je ale podle McCaina nepřehledná. Při jeho víkendových rozhovorech s ukrajinským vedením se prý ukázalo, že Kyjev o podpis asociační smlouvy stojí.

Už v sobotu k lidem shromážděným na náměstí Nezávislosti promluvil bývalý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. (více ZDE) 

Šéf opoziční strany UDAR Vitalij Kličko na tiskové konferenci v Kyjevě prohlásil, že kroky prezidenta vůči viníkům listopadového brutálního zásahu proti demonstrantům jsou nedostatečné. Janukovyč v pátek odvolal z funkce kyjevského starostu, tři další vysoké funkcionáře policie stíhá. Podle Klička musí prezident uvolnit z funkce hlavně šéfa vlivné bezpečnostní rady Andrije Kljujeva, který podle opozice o policejním zákroku rozhodl. Zasahující komando tehdy zranilo a zadrželo desítky protestujících lidí.

V Mariinském parku jen několik set metrů od náměstí Nezávislosti se shromáždilo několik desítek tisíc lidí, kteří přijeli podpořit prezidenta Janukovyče z východních ruskojazyčných regionů. Podle organizátorů jde o trvalou, nikoli jednorázovou akci. „Neskončíme, dokud se nepodaří situaci v zemi stabilizovat,“ řekl ruským novinářům poslanec vládní Strany regionů Michail Čečetov.

Doprava v centru Kyjeva vázne, řadu ulic přehradily policejní autobusy. Náměstí Nezávislosti, centrum protivládních akcí, ohradili opoziční aktivisté barikádami vysokými až pět metrů.