František: Má kritika nerovností ze mě marxistu nedělá

Řím – Papež František v rozhovoru pro italský deník La Stampa odmítl, že by byl kvůli své kritice nerovnosti ve společnosti způsobené globálním ekonomických systémem marxista. Podle něj je marxistická ideologie špatná a on sám se za žádného komunistu nepovažuje.

Koncem listopadu se papež ve své apoštolské exhortaci (papežském vybídnutí) Evangelii Gaudium zastal chudých ve světě, kteří jsou vystaveni diktatuře „nemilosrdného“ trhu. Ta celé skupiny lidí vykazuje na okraj společnosti. „Peníze musejí sloužit, a nikoli vládnout,“ uvedl papež v dokumentu (více naleznete ZDE).

Jeho poznámky vyvolaly kritiku amerických konzervativních kněží, kteří text papežského provolání označili za „čirý marxismus“. Ultrakonzervativní americký komentátor Jonathan Moseley napsal, že „Ježíš Kristus nebyl socialista, ale kapitalista vyznávající osobní odpovědnost“. Podle Stuarta Varneyho, anglikánského komentátora televize Fox, je papež zastáncem „neosocialismu“.

„Ideologie marxismu je špatná. V životě jsem ale potkal mnoho jejích vyznavačů, kteří byli velmi dobrými lidmi, takže mi to nevadilo,“ uvedl papež. Jeho kritika nerovností, jež vyvolává dnešní globální ekonomický systém, není podle Františka žádnou expertní analýzou. Je projevem sociální doktríny římskokatolické církve. „Tato kritika ze mě marxistu nedělá,“ poznamenal papež.

Vatikánská pošta zaslala vánoční zásilky chudým

František nechal poslat svým jménem na 2 000 vánočních zásilek potřebným lidem. V balíčcích jsou praktické dárky, například vánoční pohlednice, telefonní karty nebo jízdenky do římského metra. Smyslem charitativní akce je umožnit nemajetným lidem, aby o svátcích navštívili své blízké, zatelefonovali jim nebo alespoň poslali vánoční pozdrav.

Příjemci zásilek jsou podle agentury Kathpress lidé, které Vatikán eviduje ve svých dobročinných výdejnách ošacení či potravin. Na vánočních pohlednicích je osobní podpis papeže Františka. Římský dopravní podnik na akci věnoval 4 000 jednodenních jízdenek.

Papež o tomto víkendu už ve Vatikánu přijal první skupinu vánočních hostů, jimiž byli klienti vatikánské charity Santa Maria. Devatenáct dětí přineslo Františkovi obrázky a velký dort k papežově 77. narozeninám, které hlava římskokatolické církve slaví příští úterý. František sfoukl svíčky a slíbil dětem, že jim dá vědět, jak mu sváteční dort chutnal.