Moskva udělala další krok ke kontrole internetu

Moskva - Ruská Státní duma dnes v prvním čtení schválila zákon, který podle kritiků umožní úřadům zablokovat bez soudního rozhodnutí prakticky kterýkoli nepohodlný webový server. Podle návrhu zákona je ruský cenzurní úřad Roskomnadzor povinen znemožnit přístup na jakékoli webové stránky pouze na žádost generálního prokurátora nebo jeho zástupců. Dosud se tak mohlo stát jen na základě soudního příkazu.

Podle předkladatelů zákona je cílem navrhované právní úpravy boj proti extremismu a náboženské, rasové a národnostní nesnášenlivosti. Z textu ale podle moskevského rozhlasu vyplývá, že prokurátoři budou moci blokovat i webové stránky s výzvami k opozičním demonstracím a mítinkům. Návrh zákona vyvolal i kritiku prezidentské rady pro lidská práva, podle níž může návrh omezovat ústavní práva občanů.

Autorem návrhu zákona je poslanec Andrej Lugovoj, bývalý agent ruské rozvědky zapletený do vraždy zběhlého ruského špiona Alexandra Litviněnka před sedmi lety v Londýně. Lugovoj, který je v Litviněnkově případu hlavním podezřelým, zastává funkci místopředsedy bezpečnostního výboru Státní dumy. Moskva s odvoláním na jeho poslanecký mandát opakovaně odmítá výzvy britských úřadů k jeho vydání.

Andrej Lugovoj
Zdroj: ČT24

Ruský parlament dnes rovněž v prvním čtení schválil návrh zákona z dílny poslanecké frakce komunistů, který trestá vězením veřejné separatistické výzvy. Projevy volající po odtržení kteréhokoli regionu od Ruské federace by podle návrhu šéfa komunistů Gennadije Zjuganova měly být trestány vězením do pěti let.

Podle ruských médií je zákon namířen zejména proti náboženským extremistům, kteří se snaží oddělit od Ruska regiony na severních svazích Kavkazu a vytvořit z nich islamistický emirát.