Bruselský filmový archiv slaví velké výročí a žehrá na finance

Brusel - Pětasedmdesáté narozeniny slaví v tomto roce bruselský královský filmový archiv Cinematek. Řadí se k nejstarším institucím svého druhu na světě a podle jeho kurátora Nicoly Mazzantiho i mezi sedmičku nejvýznamnějších archivů celé planety. Navzdory tomu se i on potýká s nedostatkem financí, které by umožnily rozsáhlé fondy zachránit pro budoucnost.

Příběh královského filmového archivu v Bruselu (zdroj: ČT24)

Královský archiv Cinematek založil v roce 1938 Henri Storck, André Thirfays a Peirre Vermeylen. Vedle sbírek bruselského filmu (v obou jazycích země, tedy vlámštině i valonštině) drží také bohaté fondy americké a ruské filmografie. Badatelé tak mají přístup k 71 tisícům filmových titulů.

„Myslím, že patříme k pěti až sedmi nejdůležitějším filmovým archivům na světě,“ říká kurátor Cinemateku Nicola Mazzanti. Jedním dechem ale dodává, že Cinematek v době svých pětasedmdesátých narozenin trpí nedostatkem financí. Právě ty jsou přitom nezbytně nutné pro to, aby se mohly rozsáhlé archivní sbírky digitalizovat a zachránit pro další generace. „V Belgii jsou všechna kina digitalizovaná. Když přijde škola a řekne, že chce něco vidět o holocaustu, tak jim nemůžu nic ukázat. To je podle mě problém,“ upozorňuje Mazzanti.

Česká stopa: V Cinemateku je zastoupená také československá kinematografie. Sbírky obsahují korespondenci s jedním ze zakladatelů Národního filmového archivu Jindřichem Brichtou, a to už čtyři měsíce po porážce nacistů v Evropě. Součástí fondu jsou také dopisy od Myrtila Frídy, který při sovětské okupaci v srpnu 1968 uschoval zakázané československé dokumentární filmy.

Vydáno pod