Družice Gaia vyráží zmapovat miliardu hvězd

Cayenne/Praha – Krátce po desáté odstartovala do kosmu ze základny na Francouzské Guyaně evropská družice Gaia. Jejím úkolem je během pěti let ve vesmíru zmapovat miliardu hvězd v galaxii a pořídit jejich trojrozměrnou mapu. Jedná se o jeden z největších evropských vesmírných projektů.

Družici do vesmíru vynesla sovětská raketa Sojuz. „Projekt přesahuje všechno, co jsme až dosud udělali, a přitom je to jediné procento všeho, co máme kolem sebe,“ uvedl ředitel pražské hvězdárny a planetária Marcel Grün.

Gaia bude brázdit vesmír pět let: 70krát opakovaně změří jednu miliardu těles - části sluneční soustavy, hvězdy, exoplanety, supernovy nebo kvasary. Z nich pak astronomové sestaví přesnou 3D mapu nejbližší části vesmíru. „Hlavní úkol družice je měřit vzdálenosti. Družice  bude také určovat, jakým způsobem se hvězdy, planety a galaxie ve vesmíru pohybují, takže to bude taková pohyblivá mapa,“ uvedl Pavel Koubský z Astronomického ústavu AV. Podle Marcela Grüna by mohla být hotová tři roky po skončení Gaiiny mise.

Létat bude Gaia milion a půl kilometru od Země a opíše stejnou dráhu kolem Slunce. Očekávat se dá čtyřicet milionů údajů denně a, jak informoval Grün, na jejich zpracování se budou podílet i čeští vědci organizovaní v Evropské kosmické agentuře. Tuzemští astronomové navíc díky družici prohloubí svoje výzkumy tzv. horkých hvězd - těch, které svítí až tisíckrát víc než Slunce. „Doufáme, že se díky těmto datům, která pořídíme, naše teoretické modely a chápání horkých hvězd posune,“ dodal Votruba.

Polohu miliardy hvězd určí Gaia díky dvěma teleskopům a unikátní digitální kameře s rozlišením jedné miliardy pixelů. Její hlavní předností je přesnost. Průměr lidského vlasu by zvládla změřit ze vzdálenosti tisíce kilometrů. Trojozměrná mapa přinese kromě pozice hvězd i informace o jejich pohybu, jasnosti, teplotě, chemickém složení a snad i stáří. Jak upřesnil Giuseppe Sarri z Evropské kosmické agentury, na projektu se podílelo víc než 50 společností z 15 zemí. Jde podle něj o skutečný příklad toho, jak Evropa dokáže spolupracovat.