Vinni: Brutální vraždu vojáka Rigbyho spáchali dva islamisté

Londýn - Britský soud shledal dva islamisty nigerijského původu vinnými z vraždy vojáka Leea Rigbyho. K činu došlo 22. května ve čtvrti Woolwich na jihovýchodě Londýna. Rigbyho vražda šokovala Británii nejen brutalitou, ale i celkovým přístupem obou obžalovaných. Michael Adebolajo a Michael Adebowale totiž po činu neutekli - naopak mluvili s novináři a tvrdili, že jde o odplatu za britské vojenské operace v muslimských zemích. Označili se za „Alláhovy vojáky“ a jakoukoli vinu odmítli. Teď jim hrozí doživotí.

Soud vynese rozsudek nad oběma muži později, možná až začátkem příštího roku. Prokurátor ale už dříve řekl, že šlo o „zbabělou a bezcitnou“ vraždu, kterou si útočníci předem dobře promysleli.

„Oba muži musí v této chvíli zcela jistě počítat s doživotními tresty a s doporučenou délkou výkonu trestu ve výši několika desítek let,“ konstatoval spolupracovník ČT v Londýně Ivan Kytka s tím, že u soudu nezazněly žádné polehčující okolnosti. Útočníci se zřekli jakékoli obhajoby. Z výslechů navíc vyplynulo, že si dvojice myslela, že z útoku nevyjde živá. „Očekávali, že je policisté zastřelí,“ podotkl Kytka.

Spolupracovník ČT Kytka: Rigbyho vrahy doživotí nemine (zdroj: ČT24)

Islamisté najeli do Rigbyho zezadu autem rychlostí 60 kilometrů v hodině. Poté ho jeden bodal nožem a druhý se s mačetou „téměř úspěšně“ pokusil useknout mu hlavu. Rigbyho bezvládné tělo pak odtáhli doprostřed ulice, aby jej ukázali lidem. „Chtěli, aby veřejnost viděla následky toho, co může být popsáno jedině jako barbarský skutek,“ konstatoval prokurátor.

Muži si prý Rigbyho vybrali jednoduše proto, že ho uviděli jako prvního. „Jsme potěšeni, že spravedlnosti bylo učiněno zadost. Naše myšlenky jsou s Leeho rodinou a všemi, kteří ho znali a milovali ho,“ konstatovala zástupkyně komisaře Metropolitní policie Cressida Dicková.

Michael Adebolajo před soudem
Zdroj: Elizabeth Cook/ČTK/PA

Obžalovaní na verdikt nereagovali

Adebolajo soudu vysvětloval svou motivaci k hrůznému činu tím, že pouze uposlechl Alláhův příkaz. Na videu, které bezprostředně po vraždě natočil svědek události, Adebolajo potřísněný krví a s nožem v ruce útok ospravedlňoval tím, že britští vojáci muslimy zabíjejí každý den. „Oko za oko, zub za zub,“ vykřikoval opakovaně.

Ani jeden z obžalovaných dnes na verdikt nereagoval. Adebolajo se usmíval a když ho odváděli zpátky do cely, políbil výtisk koránu. Adebowale, který se po zatčení potýkal s psychickými problémy, se rozhodl během třítýdenního procesu na svou obranu nevypovídat. Podle jeho právníka Abbase Lakhy souhlasil s Adebolajem, který útok prezentoval jako „vojenskou operaci“.

Hrůzná událost prý Brity spojila

Vláda Davida Camerona čin označila za teroristický akt, obžaloba ho ale jako terorismus nehodnotila. „Tento hrůzný útok, který se konal za bílého dne na ulicích Londýna, šokoval zemi a byl určen k rozdělení komunity. Do značné míry měl ovšem opačný efekt a ve skutečnosti spojil lidi dohromady,“ prohlásila Dicková.

Adebolajo čelil také obžalobě z pokusu o zabití dvou policistů, kteří dorazili na místo vraždy a chtěli případ řešit. V tomto případě ale soud rozhodl o jeho nevině. Porota se skládala z osmi žen a čtyř mužů. Verdikt oznámili po hodině a půl.

Jaký byl voják Rigby?

Rigbymu bylo 25 let a pocházel z Manchesteru. Sloužil v Afghánistánu, Německu i na Kypru. Rigby byl mezi kolegy z 2. praporu královského mušketýrského pluku oblíbený a známý smyslem pro humor. Jako „zkušeného a talentovaného“ vojenského bubeníka, kulometčíka a „skutečného válečníka“ ho ocenil i jeho velitel Jim Taylor.

Rigbyho příbuzní v prohlášení verdikt uvítali, nicméně konstatovali, že „žádná míra spravedlnosti jim naneštěstí Leeho nevrátí zpět“. Šéf rady muslimů v Británii Farooq Murad vraždu označil za „barbarský čin“. „Muslimské komunity byly tehdy i dnes jednotné v odsouzení tohoto zločinu,“ řekl Murad.

Vydáno pod